Saudijke će uskoro moći na fudbalske utakmice

Lokalni mediji pišu da vlada razmatra mogućnost da izgradi nov stadion, koji će biti prilagođen zabrani mešanja polova i imati "porodične lože" i terase za žene

  • 0

Ženama u Saudijskoj Arabiji biće uskoro omogućeno da prate fudbalske utakmice, barem na jednom stadionu, javio je državni list "Al Šark".

List navodi da vlada razmatra mogućnost da dozvoli ženama da prisustvuju mečevima na novom stadionu koji će biti završen do 2014. godine u gradu Džeda na zapadnoj obali Crvenog mora.

Do sada ženama u Saudijskoj Arabiji nije bilo dozvoljeno da prisustvuju mečevima u skladu sa strogom politikom zabrane mešanja polova, ali će nov stadion imati "porodične lože" sa privatnim kabinama i terasama za žene.

Ipak, aktivisti za ženska prava i dalje traže veće reforme i promene u ovoj ultrakonzervativnoj zemlji gde je ženama tek prošle godine dozvoljeno da učestvuju na lokalnim izborima i gde one još uvek ne mogu da voze.

- Mislimo da smo svedoci izvesnog otvaranja zemlje, ali želimo još veće promene i da se ženama omogući učešće u javnom životu. Druženje sa prijateljima u javnosti je teško, jer uvek ima onih koji vas gledaju. To nije dobro - rekla je Noha, studentkinja u Rijadu.

Međunarodne i lokalne grupe za zaštitu ljudskih prava u regionu su tražile od Saudijske Arabije veća prava za žene, ali je vlada, uprkos nagoveštajima promena, tek nedavno počela da govori o ovom pitanju.

(Izvor: Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA