OSNOVCI: Stari su dosadni i samo smetaju

U istraživanju su učestvovali učenici četvrtog i osmog razreda i ispostavilo se da osmaci imaju negativniji stav prema svojim i tuđim bakama i dekama. Svaki deseti smatra da stari treba da žive tamo gde nikome ne smetaju

  • 2

Stari su škrti, ne bi im trebalo dozvoliti da produžavaju vozačku dozvolu, a ne bi trebalo ni da koriste javne sportske terene, mišljenje je mnogih osnovaca. Kako prelaze u više razrede, njihov stav prema starima je sve negativniji, pokazala je analiza Instituta za pedagoška istraživanja i Filozofskog fakulteta.

U istraživanju su učestvovali učenici četvrtog i osmog razreda i ispostavilo se da osmaci imaju negativniji stav prema svojim i tuđim bakama i dekama. Gotovo svaki deseti smatra da stari treba da žive tamo gde nikome ne smetaju, petina ih veruje da je normalno da neko bude potišten i tužan čim je okružen starima, a gotovo polovina da su stari dosadni jer pričaju jedne te iste priče.

- Ovo istraživanje je specifično jer smo osim svesnih, promišljenih odgovora posebnim metodama uspeli da dobijemo i nesvesne stavove. Indirektno smo došli do toga šta misle o starima - objašnjava Slobodanka Gašić Pavišić iz Instituta za pedagoška istraživanja. Ona je, zajedno sa Ivanom Ćirić i Mašom Pavlović, autor istraživanja "Šta deca misle o starima", koje će danas biti i zvanično predstavljeno.

Njena koleginica sa Instituta Ivana Ćirović kaže da se ispostavilo da su u svesnim odgovorima "četvrtaka" stari idealizovani, mudri, prijatni, veseli, čak su im pripisivali i pozitivne osobine koje ne idu uz starost. Tako mnogi kažu da su stari baš brzi. Osmaci, s druge strane, imaju nešto negativnije svesne stavove.

- Najzanimljivije je otkriće da na nivou nesvesnih, automatskih odgovora, razlike nema. Podjednako negativno mišljenje imaju i jedni i drugi. Sve to se može objasniti kao posledica negativnih stavova celog društva prema starenju i starosti - kaže Ivana Ćirović.

Ona objašnjava da to kakav će stav deca da imaju o bakama i dekama ne zavisi od toga koliko vremena provode sa njima, već na koji način ga provode. Ako među njima ima bliskosti, razumevanja, ako se igraju i poveravaju tajne, devojčice i dečaci će sasvim drugačije doživljavati stare.

SELO I GRAD

Deca sa sela imaju negativniji odnos prema starima nego njihovi vršnjaci iz grada. Devojčice i dečaci iz seoskih sredina imaju, očigledno, više predrasuda, a onda i negativnije stavove - objašnjava Ivana Ćirović.

(M. R. / Izvor: Večernje novosti / Foto: Ilustracija)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • golle

    14. januar 2013 | 15:05

    Kakvi roditelji takva i deca.Takav stav se nosi iz kuće.

  • m

    14. januar 2013 | 11:00

    Boze pa normalno je to u tim godinama. Tada deca najvise zele slobodu,a stariji tesko i sporo prihvataju da deca sazrevaju i da se odvajaju od njih i bivsju dosadni i naorni. Nije to nista niti novo niti strasno.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA