Kostić: Ističe rok za kupovinu grčke šećerane

Predsednik MK Grupe Miodrag Kostić izjavio je da za oko mesec dana ističe rok za kupovinu grčke kompanije za proizvodnju šećera "Helenik Šugar Industri"

  • 0

Predsednik MK Grupe Miodrag Kostić izjavio je da za oko mesec dana ističe rok za kupovinu grčke kompanije za proizvodnju šećera "Helenik Šugar Industri" i da postoji mogućnost da srpska Komisija za zaštitu konkurencije njegovu kompaniju "Sunoko" administrativno spreči da učestvuje na tenderu.

"Postoji mogućnost da MK grupa bude sprečena u svojoj ambiciji da se proširi i ispadne iz tendera za Helenik šugar zbog administrativne zabrane srpske Komisije za zaštitu konkurencije", rekao je Kostić u ponedeljak novinarima u pauzi skupa o ekonomskom rastu Srbije u uslovima krize, održanom u Hajatu.

On je izjavio novinarima da ima informaciju da će odgovor te Komisije biti negativan.

Kostić je istakao da prilikom utvrđivanja da li neka kompanija može da zloupotrebi monopolski položaj treba razmotriti šta se smatra njenim relevantnim tržištem.

Za "MK grupu" to svakako nije samo srpsko tržište, jer mi izvozimo i na tržište Evropske unije, napomenuo je Kostić.

"Mi ne proizvodimo mleko, pa da smo vezani za jedno tržište. Već sada proizvodimo 250.000 tona što je 50.000 tona više nego celokupno srpsko tržište", kazao je ovaj biznismen precizirajući da je, ako se samo ti podaci uzmu u obzir, "MK grupa" već "monopolista sa učešćem od 120 odsto".

"To mnogi ne razumeju, daj bože da smo monopolisti 700 odsto, jer mi i sad višak proizvodnje inače izvozimo", kazao je Kostić.

Ako želimo da napravimo velike srpske kompanije, onda njima ne treba da bude cilj da zadovolje sa svojom proizvodnjom samo domaće tržište od sedam miliona stanovnika, već evropsko sa 500 miliona, a to se ne može učiniti ako joj proizvodnja mala.

(izvor: Tanjug)

 

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA