NIN-ova nagrada za "Veliki rat" Aleksandra Gatalice

U obrazloženju žirija navodi se da se roman izdvojio od ostalih po umetničkoj reviziji odnosa u Prvom svetskom ratu prateći sudbine stotina slavnih i anonimnih junaka i kombinujući fantastični sa dokumentacionim pristupom

  • 0

Roman "Veliki rat" Aleksandra Gatalice, u izdanju "Mono i Manjane", danas je osvojio NIN-ovu nagradu za roman 2012. godine, saopštio je žiri.

U obrazloženju žirija navodi se da se Gataličin roman izdvojio od ostalih po umetničkoj reviziji odnosa u Prvom svetskom ratu prateći sudbine stotina slavnih i anonimnih junaka i kombinujući fantastični sa dokumentacionim pristupom.

Žiri je radio u sastavu: Vasa Pavković, predsednik, Vladislava Gordić Petković, Mića Vujičić, Ljiljana Šop i Mileta Aćimović Ivkov.

Za Gataličin roman glasali su Pavković, Aćimović Ivkov i Šop, dok su za roman Lasla Blaškovića "Posmrtna maska" glasali Gordić Petković i Vujičić.

U konkurenciji za prestižno priznanje bila su 164 romana, a u najuži izbor, pored Gatalice, uvršćeno je pet: "Zoja" Mire Otašević u izdanju "Geopoetike", "Veprovo srce" Draga Kekanovića u izdanju SKZ, roman Katarine Brajović "Štampar i Veronika" ("Oktoih i Štampar Makarije"), "Nesreća i stvarne potrebe" Ivančice Đerić ("Rende") i delo Lasla Blaškovića "Posmrtna maska" ("Arhipelag").

Novčana protivvrednost NIN-ove nagrade za roman godine je milion dinara a sponzor je kompanija "Danube Foods Group".

- Veliki rat" je epski velik, a savremen roman o najvećem istorijskom preokretu na početku 20. Nije to samo portret izvanredno mnogo ljudskih sudbina, već ubedljiva slika sloma velike nade u srećnu budućnost čovečanstva. Usred tog potresnog događaja nižu se neodoljive epizode o nečemu što je i stvarno i neverovatno, i izmišljeno i proživljeno, trijumfuju ljudska osećanja i senka pobede ostavlja svoj trag. Prateći sudbine preko 70 junaka, na svim zaraćenim stranama, Gatalica je oblikovao pobednike i poražene, generale i operske pevače, vojnike i špijune, male, obične ljude uspevajući da obuhvati čitavu epohu - saopšteno je iz "Mono i Manjane".

(I. M. / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA