KINEZI U SMOGU: Rekordna zagađenost vazduha u Pekingu (VIDEO)

Gust smog već danima "guši" Peking, a do subote je bio takve gustine da se moglo videti na svega nekoliko stotina metara u centru prestonice, dok su nizovi oblakodera nestajali u sivilu

  • 0

Nivo zagađenosti vazduha u Pekingu drugi dan zaredom premašio je u velikoj meri nivo koji se smatra opasnim po ljudsko zdravlje, tako da njegovi stanovnici danas izbegavaju da izađu napolje koliko god je to moguće.

Prema smernicama Svetske zdravstvene organizacije (SZO), koncentracija najsitnijih čestica zagađivača ne bi smela da prelazi 25 mikrograma po kubnom metru, a vazduh se smatra nezdravim iznad 100 mikrograma.

Prema zvaničnim merenjima, nivo zagađenja u Pekingu danas je premašio čak 700 mikrograma po kubnom metru.

Udisanje tih čestica može da izazove infekcije disajnih organa, kao i povećanu smrtnost od raka pluća i srčanih oboljenja.

Ubrzani ekonomski razvoj krivac je za loš kvalitet vazduha u mnogim kineskim gradovima.

Vazduh u kineskoj prestonici ima miris ugljene prašine i izduvnih gasova, dva glavna izvora zagađenja, a na ulicama se mogu videti brojni građani sa maskama.

Gust smog već danima "guši" Peking, a do subote je bio takve gustine da se moglo videti na svega nekoliko stotina metara u centru prestonice, a nizovi oblakodera nestajali su u sivilu.

Čak je i u unutrašnjosti objekata bilo maglovito, izveštava Bi-Bi-Si (BBC).

Pogledajte video-snimak:

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA