VUKOVAR: Najavljen protest protiv ćirilice

Organizacija Štab za odbranu hrvatskog Vukovara, koju čine veteranske i srodne nevladine organizacije, najavila je za 2. februar veliki protestni skup protiv uvođenja dvojezičnosti i dvopismenosti u tom gradu

  • 3

Pojedine hrvatske stranke i organizacije ne mogu da se pomire sa najavljenim uvođenjem srpskog jezika i ćirilice kao službenog jezika i pisma u Vukovaru, gde, prema rezultatima popisa stanovništva 2011. godine, ima 35 odsto Srba.

Organizacija Štab za odbranu hrvatskog Vukovara, koju čine veteranske i srodne nevladine organizacije, najavila je za 2. februar veliki protestni skup protiv uvođenja dvojezičnosti i dvopismenosti u tom gradu.

Prema Ustavnom zakonu o pravima nacionalnih manjina i Zakonu o upotrebi jezika i pisma, manjine imaju pravo na svoj jezik u opštinama i gradovima u kojima ih je više od trećine u ukupnom broju stanovništva.

Protivnici ćirilice kao argumente navode da je broj Srba u Vukovaru "prenaduvan", da ćirilici nema mesta u gradu zbog pretpljenih patnji i razaranja, i ističu da na uvođenje ćirilice treba uvesti moratorijum od 10 godina, kao što je bio slučaj sa služenjem srpskih mladića u vojsci Hrvatske.

Predsednik Štaba Tomislav Josić tvrdi da je protest "legitimno sredstvo kojim želimo prisiliti Vladu da odustane od uvođenja dvojezičnih natpisa u hrvatskom Vukovaru, jer to nije ono za što smo se borili i za šta su naši prijatelji ginuli".

- Vukovar je područje od posebnog državnog interesa, pa se prema njemu tako treba i ponašati - rekao je Josić.

Na skup zakazan za 2. februar pozvani su i veteranski aktivisti i pripadnici ratnih jedinica Hrvatske vojske, kao i svi penzionisani generali, sa Antom Gotovinom i Mladenom Markačem na čelu.

S obzirom na informacije da će ovih dana na zgradi Državne uprave u Vukovaru biti otkrivena ploča s dvojezičnim natpisom, Štab je pozvao Vukovarce da pažljivo prate događaje i da, kada se ona bude otkrivala, zviždanjem izraze nezadovoljstvo.

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • kinez

    15. januar 2013 | 03:48

    Hrvati u poznati po toleranciji, jo od jasenovca . Retko civilizovana nacija.

  • sunce

    15. januar 2013 | 10:58

    Hrvati trebaju da budu sretni sto imaju tu priliku da uce cirilicu, covjek je pametan koliko je obrazovan.

  • najprovokator

    15. januar 2013 | 00:43

    Смешни су ови Хрвати много

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA