DINKIĆ U BEČU: Tražićemo investitore i na Istoku i na Zapadu

Mi, koji smo kandidati za prijem u članstvo EU treba da preduzimamo drugačije korake i strategija je da treba da pokušamo da nađemo investitore i sa Istoka, ne samo sa Zapada - poručio je srpski ministar finansija i privrede na panel diskusiji na temu "Kriza i odgovor na nju" u okviru godišnje konferencije "Euromoney"

  • 0

Ministar finansija i privrede Mlađan Dinkić ocenio je da  je potrebna potpuna promena modela za podsticanje privrednog rasta i ukazao da je Srbija odlučila da investicije ne traži samo na Zapadu, već i u drugim regionima, posebno na Istoku. Ministar u Beču učestvuje na godišnjoj konferenciji "Euromoney".

Dinkić je rekao da smatra da je ova dekada drugačija od ranijih i da zato zahteva drugačije odgovore.

- Mi, koji smo kandidati za prijem u članstvo EU treba da preduzimamo drugačije korake i strategija je da treba da pokušamo da nađemo investitore i sa istoka, ne samo sa zapada - rekao je Dinkić na panel diskusiji na temu "Kriza i odgovor na nju", kojom je otvoren dvodnevni skup.

On je dodao da više nego ranije treba posvetiti pažnju saradnji sa Rusijom, Kinom, Turskom, Ujedinjenim Arapskim Emiratima i dodao da u tim zemljama postoji potencijal u kapitalu.

Dinkić je naveo da je dogovorena investicija iz Kine u visini od 1,2 milijarde dolara za izgradnju autoputeva u Srbiji, dodajući da je saradnja sa Kinom testirana na izgradnji mosta u Beogradu i da se ona pokazala izvrsnom.

- Evropske banke nisu bile tako aktivne tokom krize, čak su i smanjile svoje aktivnosti - dodao je on, ističući da je zbog toga odlučeno da se privuku ruske banke.

On je najavio da će najveća banka sa arapskog prostora, iz Ujedinjenih Arapskih Emirata uspostaviti svoju prvu banku u regionu i to baš u Srbiji.

- Želimo da privučemo kapital sa svih strana i stimulišemo nacionalne resurse time što ćemo investirati u infrastrukturu - poručio je on.

Dinkić je podsetio da je u Srbiji prošla godina bila izborna godina, te da je deficit dostigao rekordnu vrednost. Kao i mnoge druge zemlje i Srbija je, prema njegovim rečima, usvojila program fiskalne reforme, i plan je da se ove godine deficit značajno smanji.

Dinkić je ocenio da je Srbija, nakon sprovedenih mera, sada stabilna i da je obezbedila finansije za naredni period.

Govoreći o stranim direktnim investicijama Dinkić je rekao da je automobilski sektor jedan prioritet, ukazujući da je Fijat uspeo da napravi model koji se prodaje u svetu.

Ministar je naglasio da Srbija sada namerava da posveti veću pažnju IT industriji.

- Naš cilj je da idemo više ka IT industriji. Završićemo specijalni program, smanjiti poreze na plate zaposlenima u IT industriji, jer imamo puno talenata, na primer, u softverskoj industriji - objasnio je on dodajući da kompanije traže dobru radnu snagu i da je bitno stvoriti kompetitivne uslove.

Ministar Dinkić će se u okviru konferencije, kako je najavljeno, sastati i sa predsednikom Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD) Sumom Čakrabartijem.

(I. M. / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA