Francuska vojno interveniše u Maliju, Savet bezbednosti je podržava?

Nakon vanrednog sastanka Saveta bezbednosti u Njujorku, održanog na zahtev Pariza, ambasador Francuske Žerar Aro rekao je da njegova zemlja ima "razumevanje i podršku" svih 14 ostalih članica ovog tela

  • 0

Savet bezbednosti UN jednoglasno je podržao intervenciju Francuske protiv islamističkih pobunjenika u Maliju, kojoj bi, kako je rekao francuski predsednik Fransoa Oland, trebalo da se pridruže afričke trupe u roku od jedne nedelje.

Nakon vanrednog sastanka Saveta bezbednosti u Njujorku, održanog na zahtev Pariza, ambasador Francuske Žerar Aro rekao je da njegova zemlja ima "razumevanje i podršku" svih 14 ostalih članica ovog tela, javio je Bi-Bi-Si (BBC).

Aro je kazao da Francuska želi da se snage zemalja zapadne Afrike razmeste u Maliju što pre i pomognu da se suzbiju islamisti.

Očekuje se da će se malijskim i francuskim vojnicima pridružiti 3.000 afričkih vojnika u skladu sa rezolucijom koja je u Savetu bezbednosti usvojena u decembru, a dozvoljava intervenciju u slučaju da se ne nađe rešenje putem pregovora.

U međuvremenu, Oland je rekao da bi razmeštanje združenih afričkih snaga moglo da potraje "dobrih nedelju dana", a da je trenutno u Maliju raspoređeno 750 francuskih vojnika, kao i da će se taj broj povećati.

Oland je istakao i da su francuske snage u Maliju tokom noći izvele nove udare na položaje ekstremista i da će nastaviti razmeštanje snaga na terenu i u vazduhu, javio je Rojters.

Pored toga, šef francuske diplomatije Loran Fabijus izrazio je uverenje da prisustvo francuskih vojnika u Maliju neće podstaći regrutaciju ekstremista povezanih sa Al Kaidom u regionu, a da će u kampanji u ovoj zemlji pomoći i zemlje Persijskog zaliva, bilo u opremi ili novčano.

Fabijus je rekao da će krajem meseca donatori razgovarati o finansiranju afričke inicijative protiv boraca povezanih sa Al Kaidom.

Francuska je počela intervenciju u Maliju u petak, nakon što su islamistički pobunjenici, koji od marta prošle godine kontrolišu sever bivše francuske kolonije, počeli da napreduju ka jugu.

Visoka predstavnica EU za spoljnju politiku i bezbednost Ketrin Ešton sinoć je potvrdila da je za ovu nedelju sazvala vanredni sastanak ministara spoljnjih poslova EU kako bi se razmotrilo na koji način može da se pruži podrška Maliju u borbi protiv ekstremista.

(I. M.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA