Vođi Kurda u turskom zatvoru omogućeno da gleda TV

Između Odžalana i turskih vlasti pokrenuti pregovori koji bi u konačnom, uz njegovo posredovanje, trebalo da dovedu do potpunog razoružanja boraca Radničke partije Kurdistana

  • 0

Pritvoreni lider kurdskih pobunjenika Abdulah Odžalan može da gleda televiziju prvi put od kada je zatvoren pre 14 godina, izjavio je danas turski ministar pravde Sadulah Ergin.

- Nije reč o posebnom programu, on ima pristup istim kanalima kao i druge ćelije - rekao je novinarima ministar Ergin.

U pitanju je lični zahtev Odžalana koji je do sada mogao da sluša jedino radio u svojoj ćeliji u zatvoru na ostrvu Imrali, blizu Istanbula.

Kurdski lider je jedno vreme držan u totalnoj izolaciji sve dok 2011. godine na ostrvo nisu prebačeni i drugi pritvorenici.

Odžalanu je bila zabranjena i komunikacija sa advokatima više od godinu dana, što je, kako navode turski mediji, trebalo da ga spreči da stupi u kontakt sa njegovom zabranjenom Radničkom partijom Kurdistana (PKK).

Njega su jedino mogli da posećuju članovi porodice.

U međuvremenu su između Odžalana i turskih vlasti pokrenuti pregovori koji bi u konačnom, uz njegovo posredovanje, trebalo da dovedu do potpunog razoružanja boraca PKK.

Turski mediji navode da su pregovori, koji traju već nekoliko nedelja, dali "mapu puta" za trajno rešenje kurdskog pitanja.

Skoro 45.000 ljudi poginulo je u sukobima koji traju već tri decenije između turske države i boraca PKK.

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA