MINISTARSTVO PRIVREDE: Ne nudimo Emiratima njive subotičkih kombinata!

Jedino zemljište koje je predmet zakupa jeste 2.982 hektara koje je koristilo gazdinstvo "7 juli", koje je u sklopu PKB, a za čiji zakup do sada državi nije plaćalo nijedan dinar

  • 0

Ministrarstvo finansija i privrede ocenilo je kao apsolutno netačne informacije Asocijacije poljoprivrednika iz Subotice. Ni jedan jedini hektar, navodi to ministarstvo, koji u zakupu koristi sedam poljoprivrednih kombinata nije obuhvaćen predugovorom sa "Al Dahrom", naprotiv svih 16.500 hektara koje su do sada koristili ovi kombinati biće ponuđeno isključivo vojvođanskim paorima u zakup.

- Jedino poljoprivredno zemljište koje je predmet zakupa jeste 2.982 hektara, koje je koristilo gazdinstvo "7 juli", a koje je u sklopu poljoprivrednog kombinata PKB, i za čiji zakup do sada državi nije plaćalo nijedan dinar - stoji u saopštenju.

Kada je reč o poljoprivrednom zemljištu Vojne ustanove Morović - pogon Karađorđevo, ovo poljoprivredno zemljište nije ni predmet prodaje niti predmet zakupa, tvrde u ministrarstvu, već će biti napravljen poseban ugovor o poslovno-tehničkoj saradnji, što jasno stoji u predugovoru.

- Predugovor sa "Al Dahrom" potpisan je uz prethodnu saglasnost Vlade Republike Srbije, a konačni ugovor stupiće na snagu tek nakon potpisivanja i ratifikacije međudržavnog sporazuma između Republike Srbije i Ujedinjenih Arapskih Emirata - navodi se u saopštenju.

Predugovorom je predviđeno da vodeća agroindustrijska kompanija "Al Dahra" u okviru zajedničkog ulaganja investira oko 200 miliona evra u osam poljoprivrednih državnih gazdinstava.

- Zahvaljujući ovom aranžmanu, srpska poljoprivreda će dobiti investitore koji trenutno raspolažu najvećim kapitalom u svetu, a upravo je kapital i uvođenje najsavremenijih agrotehničkih mera ono što decenijama nedostaje da bi plodna srpska zemlja dala maksimalne prinose. Ova kompanija će, pored podizanja kapaciteta u poljopirvrednim kombinatima, uposliti i domaće poljoprivrednike kao kooperante, jer namerava da viškove proizvoda plasira na inostrana tržišta, koristeći svoju trgovačku mrežu koju ima u velikom broju zemalja - poručuju iz ministarstva.

Na taj način će se, kako se objašnjava, višestruko povećati izvoz i plasman naših poljoprivrednih proizvoda na inostrana tržišta, poboljšati standard poljoprivrednika, što će uticati na ubrzanje privrednog rasta i bitno popravljanje spoljnotrgovinskog bilansa Srbije.

Na kraju saopštenja dodaje se da će se ministri Dinkić i Knežević sastati se u četvrtak sa udruženjima poljoprivrednika i razgovarati o ovim pitanjima.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA