Kubanska vakcina za 36 ljudi obolelih od raka pluća u Srbiji

U spoljnotrgovinskoj firmi "Vama", koja zastupa kubanski Centar za molekularnu imunologiju (CIMAB), naveli su da su "birokratske zavrzlame" jedini razlog što oboleli od raka pluća još nisu dobili lek

  • 4

Za 36 od ukupno 130 pacijenata iz Srbije, koji su stali u red za vakcinu "cimavaks EGF", za koju Kubanci tvrde da zaustavlja rak u poodmakloj fazi, rezervisana je terapija za karcinom pluća, pišu "Večernje novosti".

Oni, međutim, još čekaju dozvolu za uvoz.

Oboleli bi već primili terapiju da se ne komplikuje uvoz kubanske vakcine, pišu današnje "Večernje novosti".

U spoljnotrgovinskoj firmi "Vama", koja zastupa kubanski Centar za molekularnu imunologiju (CIMAB), naveli su da su "birokratske zavrzlame" jedini razlog što oboleli od raka pluća još nisu dobili lek.

Vlasnik firme "Vama" Zoran Vujović rekao je za "Večernje novosti" da su "jedva uspeli da rezervišu vakcine za 36 pacijenata", koje nema zbog "velike potražnje", a sada je problem i dozvola za uvoz.

- Samo prikupljanje dokumentacije za uvoz leka koji nije registrovan na našem tržištu je komplikovano, jer se sve radi pojedinačno za svakog pacijenta. Mi smo to sve u dva navrata odradili, ali je ALIMS (Agencija za lekove i medicinska sredstva Srbije) oba puta stavio potpuno nerazumne primedbe - kazao je Vujović.

U ALIMS-u je rečeno da nijedan od podnetih zahteva za uvoz kubanske vakcine protiv raka pluća, od kojeg u Srbiji godišnje oboli 6.400, a umre 4.600 ljudi, računajući i karcinom bronha, zapravo nije odbijen.

Kubanska vakcina, koja je letos koštala 250, sada iznosi 300 evra. Daje se na 14 dana, ukupno dvadesetak injekcija, što znaži da lečenje košta oko 6.000 evra.

(Telegraf.rs / Beta)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • noname

    16. januar 2013 | 11:42

    Idite za kubu, platite dosta manje, a karta i boravak na kubi vas nece sigurno kostati 6000 evra, a na kubi vakcina nije toliko skupa kao kad je uvoze

  • Ismira

    23. oktobar 2015 | 13:26

    dobar dan zelila bih da vas pitam kako bi mogli doci do te injekcije jer nam je potrebna za mamu je tek smo otkili prije otpilike tri mjeseca i mama je ada dobro pa i poksali bi sa tom injekcijom pokusali pa ako mozete ogd mi unapred hvala

  • Mirko

    30. septembar 2015 | 22:17

    Postovana Marina, da li ste uspjeli da dodjete do nekih korisnih informacija?

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA