Rehabilitovana i prva partizanka!

Viši sud u Čačku rehabilitovao je Roksandu Lišančić iz Atenice koju su bez suđenja i presude, kao žrtvu terora i nasilja, ubile četničke snage 29. avgusta 1943. godine

  • 6

Rešenjem Višeg suda u Čačku rehabilitovana je Roksanda Lišančić (1922-1943) iz obližnjeg sela Atenice, a Republika Srbija obavezana je da njeno ime uvede u evidenciju lica kojima se vraćaju građanska čast i prava.

Sud je zaključio da je ona terorisana i mučena iz ideoloških i političkih razloga i da su je bez suđenja i presude, kao žrtvu terora i nasilja, ubile četničke snage 29. avgusta 1943. godine.

- Ovo je u Srbiji prva pripadnica partizanskog pokreta koja je rehabilitovana po Zakonu o rehabilitaciji iz 2011. godine - kaže za "Politiku" Radisav Nedović, član Okružnog odbora Subnora u Čačku.

Ovaj odbor je od 31. jula prošle godine pokrenuo postupak za rehabilitaciju članova pokreta NOR-a i obradio ukupno 114 zahteva. U međuvremenu, potomci su u 12 slučajeva odustali, sudu su podneta 102 zahteva i 87 je već uzeto u rad.

Predlagač zahteva za Roksandu Lišančić je njen bratanac Vlade Lišančić, koji je naveo da je tetka bila domaćica, da je pripadala NOR-u i obavljala zadatke po nalogu KPJ, te zbog toga bila mučena.

Rešenje o rehabilitaciji doneo je predsednik Višeg suda u Čačku Aco Vučićević, kao sudija pojedinac, navodeći da je Roksanda zlostavljana samo zbog toga što je bila član KPJ i pripadala NOR-u od 1941. do smrti.

- Na posedu porodice Lišančić bilo je sagrađeno više skloništa gde su se u kriznim situacijama skrivali borci, pa je zbog ove svoje aktivnosti pokojna Roksanda često bila privođena u četničke štabove i policijske ispostave gde je tučena i na druge načine mučena, i od nje traženo da otkrije skloništa i drugove sa kojima je sarađivala. Pokojnu Roksandu je grupa četnika uhapsila 29. avgusta 1943. godine sa još 16 pripadnika NOP-a u Atenici, i zaklali su je na mestu Crkvine u tom selu. Umrla je pod teškim mukama, a na njenom telu bilo je više od 80 uboda nožem - navodi se u rešenju.

Sudija je zaključio da je to učinjeno iz ideoloških i političkih razloga.

(M. B. / Izvor: Politika)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Дашони

    16. januar 2013 | 12:31

    A KO ГАРАНТУЈЕ ДА ЈЕ ОНА БИЛА ПОШТЕНА ?? КОЛИКО ЈЕ ОНА СРБА УБИЛА ДА БИ ПОСТАЛА ЧЛАН КОМУНИСТА?? И ШТА СУ ТЕ КОМУНИСТИЧКЕ СОТОНЕ РАДИЛИ ПО СРБИЈИ?, НАЈВЕЋА ЗВЕРСТВА СУ РАДИЛИ ГДЕ СУ ГОД СТИГЛИ, ПЉУВАЛИ НА БОГА И ЦРКВУ ДА ДУШУ ЂАВОЛУ ПРОДАЈУ И ЦРВЕНОЈ ЛЕЊИНОВОЈ БАНДИ !!!

  • Sloba

    16. januar 2013 | 17:43

    Dasoni, ne seri!

  • Mrki

    16. januar 2013 | 18:21

    Hahaha

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA