NIŠ, HRIŠĆANSKI GRAD: Počinje obeležavanje 1.700 godina od Milanskog edikta!

Od 17. januara pa sve do 6. oktobra planiran je niz manifestacija u slavu hrišćanstva, pozorišna predstava “Konstantin: Znamenje anđela”, izvođenje opere “Aida”. Iako je bila najavljivana mogućnost da ovim povodom u Niš stigne rimski Papa, od toga definitivno neće biti ništa

  • 3

Svečanim koncertom duhovne muzike Hora Sretenjskog manastira iz Moskve, sutra u Nišu počinje obeležavanje sedamnaest vekova otkako je rimski imperator Konstantin potpisao Milanski edikt, akt koji je označio prestanak progona hrišćanskih vernika.

Milanski edikt doneli su carevi Konstantin Veliki i Licinije, kojim je potvrđena verska ravnopravnost koju je dve godine ranije ukazom u Nikomediji proglasio car Galerije, ali je ubrzo prekršio, te prestao progon hrišćana koji je trajao maltene tri veka. Osim što su legalizovani, hrišćani su dobili pravo da vrate svoju imovinu koja im je bila oduzeta zbog ispovedanja zabranjene vere.

- Danas smo, dakle, doneli spasonosnu i pravičnu odluku da apsolutno nikom ne bude uskraćeno pravo da izabere i sledi božju službu hrišćanske religije i da svakome bude slobodno da um svoj okrene onoj religiji za koju smatra da je u skladu sa njegovim stavom, tako da to božanstvo nama bude blagonaklono, brine o nama i pruži nam svoju brigu i zaštitu. Sledeći taj princip, složili smo se da donesemo ovaj reskript da bi ono što se nalazi u našim prethodnim odlukama koje se tiču hrišćana i koje su upućene tvojoj pobožnosti, a čini se potpuno suprotno i strano našoj blagosti, bude ukinuto i da se u isto vreme svako od onih ko ima spomenuto opredeljenje da čuva hrišćansku religiju, može slobodno i prosto da ga zadrži bez teškoća - piše između ostalog u Milanskom ediktu.

Niš, kao rodno mesto cara Konstantina biće domaćin centralne manifestacije obeležavanja jubileja hrišćanstva. Ovaj rimski imperator ostavio je značajno kulturno istorijsko nasleđe na ovom području uključujući i čuveni arheološki lokalitet “Medijana”, za koje neki istoričari tvrde da je bio njegova letnja rezidencija.

Ispod zidina niške Tvrđave, na dubini od oko četiri metra nalaze se ostaci antičkog Naissusa, koji zbog nedostatka novca, nije ugledao svetlost dana ni posle sedamnaest vekova.

Od 17. januara pa sve do 6. oktobra planiran je niz manifestacija u slavu hrišćanstva. Između ostalog planirana je pozorišna predstava “Konstantin: Znamenje anđela”, izložba o ovom rimskom imperatoru, izvođenje opere “Aida” u rimskoj areni antičkog Viminacijuma, da bi proslava bila završena liturgijom poglavara pravoslavnih crkava i velikodostojnika drugih hrišćanskih crkava.

Mada je bila najavljivana mogućnost da ovim povodom u Niš stigne i rimski Papa, od toga definitivno neće biti ništa, ali se očekuje da će povodom jubileja u ovom gradu gostovati visoki zvaničnici katoličke crkve.

(D. K.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Dalibor

    16. januar 2013 | 19:15

    Sta ce nam papa u posetu. Pa on je pedofil!

  • русија

    17. januar 2013 | 05:18

    Нажалост патријарх нам је екумениста па нам само још и папа треба

  • Milica

    17. januar 2013 | 04:19

    To me mnogo boli patka za to :-)

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA