NEOBIČAN HOBI: Sakupio više od 300 kačketa sa svih meridijana (FOTO)

SIniša Jelenkov, foto i video operater u pirotskoj bolnici, ima više od 300 kačketa iz bukvalno svih zemalja Evrope, ali i Australije, SAD, Novog Zelanda, Indije, Kine, Južne Afrike

  • 4

Piroćanac Siniša Jelenkov ima krajnje interesantan hobi, verovatno jedinstven na svetu. Siniša skuplja kačkete koje mu na poklon šalju prijatelji iz celog sveta, a u planu ima da, kada nađe adekvatan prostor, otvori prvi muzej kačketa u svetu u kome će izložiti sve svoje eksponate sa slikama prijatelja koji su mu poklonili i pričom kako je do svakog od njih došao.

U svojoj kolekciji, Siniša koji radi kao foto i video operater u pirotskoj bolnici, ima preko 300 kačketa iz bukvalno svih zemalja Evrope, ali i Australije, SAD, Novog Zelanda, Indije, Kine, Južne Afrike...

Kako kaže ovaj Piroćanac, njegova kolekcija ima neprocenjivu vrednost i nikada nijedan svoj kačket ne bi prodao. U životu je, kako kaže, kupio svega nekoliko kačketa, a sve ostale je dobio na poklon od prijatelja, tako da svaki kačket za njega ima ogromnu vrednost.

- Svaki kačket ima svoju priču. Pre desetak godina sam počeo sa da ih skupljam. Vremenom su prijatelji saznali za moj čudni hobi i počeli su da mi šalju i kupuju na putovanjima. Dešavalo se da sa putovanja ženi, suprugu ili deci ne donesu poklon, ali meni donesu kačket. Prvi kačket mi je jedan od najdražih jer sam ga dobio na poklon od pokojnog čika Caneta Vasića, vlasnika prve fotografske radnje u Pirotu. Posebno mi je drag kačket koji sam dobio od mog drugara iz vojske Hrvata koji živi u Beču. Za vreme burnih devedesetih, u jeku krize, on me je posle 25 godina kontaktirao i upitao me da li mi treba bilo kakav vid pomoći, čuvši da se u Srbiji veoma teško živi, da je nemaština i velika kriza. Očekivao je da mu tražim da mi materijalno pomogne ili na neki drugi način. Poslednje što je očekivao je da mu kažem da mi pošalje kačket - kaže Jelenkov.

Siniša kaže da je prijatelj prvo mislio da se šali, ali nakon što mu je nekoliko puta ponovio svoju želju i on je rekao da će mu je ispuniti.

- Tražio sam mu kačket sa natpisom legendarne rok grupe "Pink Flojd". Kasnije mi je rekao da takav kačket nije mogao da nađe čak ni u Beču, već ga je naručio iz Holandije pa poslao meni u Srbiju - priča Jelenkov, i dodaje da mu je među najdražim kačketima onaj koji je dobio od pirotskog fudbalskog internacionalca Dragija Pavlova, sa Islanda, zatim od jedne prijateljice koju je preko Fejsbuka upoznao sa Floride iz SAD, iz Luksemburga, Jerusalima, a poslednji kačket u kolekciji "stigao" je iz Dubaija.

- Posebno mi je drag i kačket koji mi je iz Italije poslao lično Dejan Bodiroga, sa svojim autogramom na njemu. Poslao ga je preko našeg internacionalnog košarkaškog trenera Olivera Kostića, koji je Piroćanac - priča Jelenkov.

PRVI MUZEJ KAČKETA NA SVETU

Siniša planira da kada nađe adekvatan prostor otvori verovatno prvi muzej kačketa na svetu.

- Tu ću pored svakog kačketa staviti sliku prijatelja koji mi je poklonio kao i kratku priču o tome kako je kačket došao do mene. Svaki kačket ima priču i verujem da bi to bilo veoma zanimljivo za posetioce.

(G.P.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA