Grčka traži odštetu od Nemačke za Drugi svetski rat!

Ukupno potraživanje Atine od najmoćnije evropske države je 162 milijarde evra, bez kamata, a grčki Nacionalni savet za potraživanje dugova od Nemačke traži i odštetu za oštećenje arheološkog blaga, kao i za žrtve

  • 5

Grčki Nacionalni savet za potraživanje dugova od Nemačke saopštio je da od te zemlje traži isplatu 108 milijardi evra, bez kamata, na ime odštete za uništenu infrastrukturu u Grčkoj tokom Drugog svetskog rata, kao i dodatnih 54 milijarde evra zajmova isplaćenih Nemcima za vreme okupacije.

Član sekretarijata Saveta Aristomenis Sigelakis objavio je podatke o potraživanjima od Nemačke u govoru koji je u Solunu održao povodom prezentacije knjige "Grčki holokaust 1940-1945", preneo je sajt "Grik riporter".

Sigelakis je dodao i da Savet traži odštetu za oštećenja arheološkog blaga, kao i za žrtve.

Kako prenosi "Glas Rusije", kad bi Nemačka pristala da plati traženu odštetu, zvanična Atina bi mogla da podmiri čitav svoj međunarodni dug. Međutim, nemačko Ministarstvo inostranih poslova je u aprilu prošle godine saopštio kako nema nameru da diskutuje o ratnoj odšteti, koja je Grčkoj isplaćena šezdesetih godina prošlog veka.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • nezadovoljština

    17. januar 2013 | 14:46

    Pa videli da je Merkelova odrešila kesu kad su bili u krizi pa ajd da probaju još jednom

  • Sioux

    17. januar 2013 | 16:08

    Dobit će ono što preko dvoje visi.Jawohl.

  • noke

    17. januar 2013 | 12:48

    neznam uopste kako ih nije stid.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA