"TAJM": Ove godine ne propustite Guču nikako!

Među pet manifestacija, koje ove godine oabvezno treba posetiti, srpski trubački sabor zauzeo je visoko treće mesto

  • 2

SVI U GUČU! Američki magazin "Tajm" uvrstio je Sabor trubača u Guči među pet dođagaja koje ove godine ne bi trebalo da propustite.

Osim srpske trube, "Tajm" je preporučio i takmičenje za "Pesmu "Evrovizije", umetnički festival "ArtPrize" u Mičigenu, motociklistički skup "Burt Munro Challenge" na Novom Zelandu, kao i festival "Pasola" u Indoneziji.

Varošica Guča, u opštini Dragačevo, svakog leta, već više od 50 godina, "eksplodira" uz vesele zvuke tokom nedelju dana dugog sabora trubača. Na festivalu nazvanom "Balkanski Vudstok", koji će ove godine trajati od 5. do 11. avgusta, može se čuti muzika iz raznih krajeva Srbije ali, kako piše ovaj američki magazin, dominiraju romski muzičari.

- Mnogo mladih ljudi dolazi i sve je poraslo do te tačke da pop zvezde nastupaju u hotelima i diskotekama - rekao je Majkl Ginzburg, koji se sa svojim bendom "Zlatne uste" iz Njujorka takmičio u Guči 2010. godine.

Centralno takničenje orkestara je na lokalnom fudbalskom stadionu, ali prava zabava je u improvizovanim kafanama i kafićima širom varošice.

- Ako neko inače ne pleše, u Guči će zaigrati sigurno - rekao je osnivač festivala Nikola Stojić.

Podsetimo, repoteri Telegrafa prošle godine posetili su svojevrsni kamp u Guči, a tamo su razgovarali i sa go-go igračicom, koja je za naš portal ispričala kako su joj političari davali novac.

Takođe, za ovu godinu "Tajm" je preporučio i festival "Pasola", koji se svakog februara i marta održava u Indoneziji. Uz piće i muziku pod punim mesecom na indonežanskom ostrvu Sumba zabava traje sve do zore. Glavnu zabavu predstavljaju svojevrsni dvoboji odakle potiče i ime festivala: "pa" označava igru a "sola" objekat.

"Tajm" navodi da treba posetiti takmičenje za "Pesmu Evrovozije", koje se ove godine održava u Malmeu od 14. do 18. maja. Očekuje se da će ove godine takmičenje u Švedskoj privući sto miliona gledalaca širom sveta.

Listu od pet događaja upotpunjavaju i umetnički festival "ArtPrize", koji se u Mičigenu održava od 18. septembra do 6. oktobra. Budžet za nagrade veći je od pola miliona dolara, a o tome kome će pripasti priznanja odlučuje stručni žiri, ali i publika.

Još jedan događaj koji će ove godine privući veliku pažnju jeste "Burt Munro Challenge", motociklistički skup koji svakog novembra na Južnom ostrvu Novog Zelanda dovede ljubitelje žestokih dvotočkaša iz celog sveta. Svi oni slave delo Berta Manroa koje je 1967. godine postavio svetski rekord u brzoj vožnji i to na svom skoro pola veka starom indijskom motoru.

(M. S. / Izvor: Time)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA