Sarajevo najzagađeniji grad u Evropi!

Na mapi se jasno vidi da je Sarajevo jedina "crvena tačka" na kontinentu, sa koncentracijom loših nepovoljnih čestica (PM10) većom od 372 mikrograma po kubnom metru. Beograd se žuti u sredini: ima 43 mikrograma

  • 2

Stanovnici više stotina gradova u svetu "guše" se vazduhom koji je iz godine u godinu sve zagađeniji, a posmatrano na evropskom nivou, neslavna titula "najzagađenijeg" pripada Sarajevu, otkriva mapa koju je objavio britanski "Gardijan".

Na mapi se jasno vidi da je Sarajevo jedina "crvena tačka" na kontinentu, što preciznije znači da ima godišnju koncentraciju loših nepovoljnih čestica (PM10) veću od 372 mikrograma po kubnom metru.

Glavni grad je jedini koji je u BiH obuhvaćen ovim istraživanjem, prenose lokalni mediji i navode da je u nekim njegovim delovima, poput naselja Otoka, dnevna vrednost najsitnijih ledbećih čestica alarmantna!

Beograd je sa druge strane "žut", i ima 43 mikrograma loših čestica po kubnom metru.

Iako veći deo Evrope može da se pohvali čistim, ili blago zagađenim vazduhom, na mapi je zabeleženo da na istoku kontinenta ima još "zagađenih" gradova.

Ljubičaste tačke, koje označavaju koncentraciju PM10 veću od 100 mernih jedinica zagađenosti, od većih gradova imaju Skoplje i Tetovo u Makedoniji, dok u gradove sa koncentracijom iznad 75 jedinica spadaju Sofija, Plovdiv, Bitolj, Veles, Solun, Temišvar, Krakov...

Svetska zdravstvena organizacija upozorava da se izlaganje sitnim česticama u vazduhu povećava rizik od brojnih hroničnih i akutnih respiratornih problema kod dece i odraslih.

Stručnjak za kvalitet u Federalnom hidrometeorološkom zavodu Martin Tais kaže da je "Sarajevo samo ponekad najzagađenije u Evropi".

- To se odnosi na određeni period godine, zimi, i to nekoliko dana kada je vreme stabilno bez padavina i vetra, pa se navedene informacije moraju uzeti s rezervom. Lošem kvalitetu vazduha u gradu pogoduju negativni klimatski uslovi, odnosno temperaturne inverzije. Najveći zagađivači su automobili i loš kvalitet uglja - objasnio je Tais.

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Co

    18. januar 2013 | 15:40

    Nisu proverili Pancevo!! Tu ne bi stajala crvena tackica nego kosturska glava!!!

  • Boris

    18. januar 2013 | 20:39

    Može biti najzagađeniji al zato je najljepši i ima najbolju raju

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA