Vukčević: Revizija u slučaju "Gotovina-Markač" značila bi mnogo

- Za srpske žrtve koje su izgubile veru u pravdu mnogo bi značilo da Tužilaštvo Tribunala uloži napor da eventualno dođe do revizije u predmetu "Gotovina-Markač" - kaže tužilac za ratne zločine

  • 5

Tužilac za ratne zločine Vladimir Vukčević kaže da ohrabruje Bramercom stav, koji je preneo ministar pravde, da će Tužilaštvo Tribunala uložiti napor da eventualno dođe do revizije u predmetu "Gotovina-Markač".

- Za srpske žrtve koje su izgubile veru u pravdu, to bi mnogo značilo - rekao je Vladimir Vukčević, tužilac za ratne zločine Srbije.

On ističe da je još u prvoj reakciji na presudu Žalbenog veća, kojom su oslobođeni Gotovina i Markač, istakao da je zapanjujuće da se na osnovu identično utvrđenog činjeničnog stanja donesu dve dijametralno suprotne odluke.

- Prvostepeno Pretresno veće, u sastavu trojice, jednoglasno utvrdi krivicu generala Gotovine i Markača i izrekne im adekvatne višegodišnje kazne zatvora, to obrazloži na 1.200 stranica, a drugostepeno, Žalbeno veće petorice preglasavanjem, tri prema dva, oslobodi okrivljene, i to obrazloži na 56 strana - kaže Vukčević.

Prema njegovim rečima, da li će zaista doći do revizije, koja je formalno moguća, "zavisi od napora koje će uložiti Bramercov tim".

- U tome svi treba da im pomognemo, na osnovu informacija do kojih smo došli u radu na predmetima iz vremena "Oluje". Hrvatski državni tužilac Mladen Bajić i ja odlučni smo da regionalnom saradnjom utvrdimo ko je odgovoran za 200.000 proteranih srpskih civila i za više od hiljadu srpskih žrtava - zaključuje Vukčević.

(D. Z. / Izvor: Danas / Foto: Profimedia)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Kum Žoržo

    18. januar 2013 | 22:44

    Vukčeviću gotova je ta priča.Kondom eksplodir'o i sad je kasno za novi početak.

  • русија

    19. januar 2013 | 07:09

    Како да не.... матори пацову

  • Duh Sibenka

    19. januar 2013 | 14:50

    Dakle Gotovina je odgovoran a Šljivancanin koji je razorija,pobija i pokla pusti svit on jadnik nije zna sta se desava na Ovcari znaci ta vasa nazovimo pravda usmjerena je samo na Gotovinu a Šljivancanin je castan nemogu ni o srama izgovorit koliko je odleza za Vukovar sramota van je drugo im,prvo necu ni spominjat da REVIZIJA cega ciloga rata jeli...

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA