Tabaković: Inflacija neće biti veća od predviđene!

- Tokom ove godine inflacija neće biti veća od 5,5 odsto, a Narodna banka Srbije garantuje da će devizni kurs ostati stabilan - kaže guverner NBS

  • 3

Guverner Srbije Jorgovanka Tabaković kaže da veruje da inflacija neće biti veća od 5,5 odsto, koliko je predvidela Narodna banka Srbije.

- Tokom ove godine inflacija neće biti veća od 5,5 odsto, a Narodna banka Srbije garantuje da će devizni kurs ostati stabilan - poručila je guverner Narodne banke Srbije Jorgovanka Tabaković.

- Treba verovati da će inflacija ostati do 5,5 odsto, i to je kolateralna posledica mera i politike koju smo sprovodili - rekla je Tabakovićeva gostojući u Dnevniku RTS-a.

Guverner NBS rekla je još da je od aprila do decembra prošle godine inflacija porasla za 9,5 odsto, od čega je udeo poskupljenja hrane 6,6 odsto. Povećanje cena hrane učestvuje sa 38,8 odsto u ukupnom povećanju cena na tržištu.

To je nešto što treba urediti agrarnom politikom. Mi imamo mnogo monopola, mnogo posrednika, a ne postoji ni robna berza, rekla je Tabakovićeva.

Povećanje cena roba i usluga koje su u nadležnosti Vlade Srbije neće imati veliki uticaj na inflaciju, jer takvih poskupljenja nije bilo cele prošle godine.

- Najavljeno poskupljenje struje od 12 odsto učestvovaće u inflaciji sa svega 0,8 odsto - navela je Tabakovićeva.

Guverner je naglasila da Narodna banka Srbije nije dozvolila da spekulacijama dođe do povećanja kursa evra.

Tabakovićeva je poručila da NBS garantuje da će devizni kurs ostati stabilan i kretati se u podnošljivim granicama do kraja 2013. godine.

(D. Z. / Izvor: RTS)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA