LOŠA VEST: Noćna struja duplo skuplja!

- Jeftinija struja će poskupeti, ali će sistem biti pravedniji, jer će oni koji svoje bazene greju na struju biti i te kako opterećeni, a oni koji troše malo, plaćaće nižu cenu - kaže ministarka Zorana Mihajlović

  • 11

Potrošače koji se greju na struju od februara očekuju velike muke. Ne samo da će cena električne energije porasti i do 12 odsto od sledećeg meseca, već će i novi tarifni sistem duplo više naplaćivati struju tokom noći. Tako će one koji pune svoje peći kada je najjeftinije dočekati dodatno "usijani" računi. Da se greju na struju neće moći ni socijalno ugroženi potrošači, jer besplatni kilovati mogu da pokriju samo polovinu troškova domaćinstva.

Prosečna četvoročlana porodica, koja mesečno troši oko 4.000 dinara za struju, od februara će plaćati i do 480 dinara više. Oni koji, pak, ovu zimu provode uz TA peći, a danju se dogrevaju, prema proračunima Agencije za energetiku, dobijaju mesečne račune oko 10.000 dinara. Njima će se troškovi "podgrejati" za 1.200 dinara.

- Najgore će biti onima koji se greju na struju - kažu u Ministarstvu za energetiku.

- Koliko će tačno struja poskupeti, još se ne zna, pošto su u toku pregovori Ministarstva i Agencije za energetiku. Po novom tarifnom sistemu, doći će do promene odnosa cene jeftinije i skuplje električne energije, pa će noćna tarifa, koja je do sada bila četiri puta povoljnija od dnevne, najskuplje, biti sada dva ili dva i po puta jeftinija.

Na struju neće moći da se greju ni domaćinstva koja će dobijati besplatne kilovate. Prosečno domaćinstvo od četiri člana troši 350 kilovat-časova, a oni koji pale TA peći oko 1.500. Od toga što dobiju od države, plaćaće petinu računa.

- Kroz javne nabavke godišnje "nestane" oko 500 miliona evra, a za zaštitu najsiromašnijih građana biće potrebno do 40 miliona evra - kaže Zorana Mihajlović, ministar energetike.

- Jeftinija struja će poskupeti, ali će sistem biti pravedniji, jer oni koji svoje bazene greju na struju biće i te kako opterećeni, a oni koji troše malo, plaćaće nižu cenu.

Iz Pokreta potrošača očekuju da bi novi tarifni sistem trebalo da omogući manje račune onima kojima se na brojčanicima izmeri do 200 kilovat-časova mesečno.

- Prema sadašnjoj situaciji, najviše ispaštaju mali potrošači, zbog fiksnih troškova na računima - smatra Petar Bogosavljević iz Pokreta potrošača.

- Oni koji daju mesečno 700 dinara na struju, od toga potroše svega 200. Oko 120 dinara daju na troškove distribucije, koji su fiksni, a čak do 500 dinara ide na angažovanu snagu. Nadležni su najavili da će se promeniti obračun te angažovane snage. Neće se meriti prema najvišoj mogućoj potrošnji, već za svakog potrošača pojedinačno, prema njegovoj prosečnoj potrošnji.

(Telegraf.rs / Izvor: Novosti)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Marko

    19. januar 2013 | 12:35

    Kako vas nije sramota sirotinja zivi na toj nocnoj struji kao na infuzija....pi sram vas bilo...

  • zORAN

    19. januar 2013 | 14:55

    Narod glup pa cuti. Jos veci biser kad kazu da je struja najeftinija u regionu. Ne pricaju da ima penzija od 10 - 15 000 din., mnogi u trafici rade za 12 - 16 000 din. plate su do 25 000 din. Stvarno neznam dokle ce ljudi da cute i trpe.

  • jk

    19. januar 2013 | 14:46

    Ja zivim u Becu,struju placam na tri meseca oko 100 e a odrzavanje dvorista, zgrade ,vodu i grejanje placam 315e.U proseku primanja gde dve odrasle osobe rade su 1800 e do 2000.Kada smo ziveli u srbiji grejali se na struju za tri meseca stiglo je 40000 da platimo a da ne spominjem vodu itd.plus tamo smo ziveli privatno a ovde imamo stan,tamo mi je plata bila 1000 din dnevno.Ziveli smo od ustedjevine mog supruga.Srbija je tesko mesto za zivot.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA