Maloletni zavisnici od Fejsbuka na lečenju u Crnoj Gori

- Nizak prag tolerancije, antisocijalna kriza, zapostavljanje zdravih stilova života, stalno povećanje vremena provedenog na Fejsbuku su pokazatelji toga da je reč o zavisniku - kaže dr Danilo Jokić, koji je do sada lečio dva maloletna deteta zavisna od Fejsbuka

  • 0

Posledice prekomerne upotrebe interneta u Crnoj Gori dosta se osećaju, a privatne klinike već su lečile dva maloletna zavisnika od Fejsbuka.

Profil na ovoj društvenoj mreži ima 300.420 građana Crne Gore. Najzastupljeniji su korisnici koji imaju između 18 i 24 godina i njih je 97.600. Fejsbuk više koriste muškarci, njih 55 odsto, dok žena ima 45 odsto.

Lekar specijalista za bolesti zavisnosti Danilo Jokić kaže da je u svojoj praksi do sada lečio 10 zavisnika od interneta, među kojima je dvoje maloletnika bilo zavisno od Fejsbuka.

- Nizak prag tolerancije, antisocijalna kriza, zapostavljanje zdravih stilova života, stalno povećanje vremena provedenog na Fejsbuku su pokazatelji toga da je reč o zavisniku od društvene mreže - objašnjava taj stručnjak.

Jokić navodi da su njegovi pacijenti na internetu provodili vikendom i do 15 sati, a ostalim danima od pet do sedam časova.

On je rekao da kada roditelji deci zabrane korišćenje interneta, ona se ponašaju kao i svi ostali zavisnici. Javljaju se nervoza, nesanica, potištenost i ostali simptomi svojstveni alkoholičarima i narkomanima.

Prema rečima tog stručnjaka, zavisnici od Fejsbuka su introvertne ličnosti, koje često nemaju prijatelje, sklone su maštanju, a vremenom zapostave i školu.

Jokić je pozvao roditelje da obrate pažnju na način na koji njihova deca koriste internet, "jer su zloupotrebe mnogostruke".

(I. D. / B92.net)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA