PRIVREDA O MINISTRIMA: Najbolji Vučić i Dačić, najgori Ilić i Mrkonjić

Na pitanje koji je javni funkcioner najviše doprineo razvoju poslovnog okruženja u 2012. godini, najviše glasova dobio je ministar finansija i privrede Mlađan Dinkić

  • 0

Za odgovornost u dosadašnjem radu, najbolje ocenjeni od strane privrede su prvi potpredsednik Vlade Aleksandar Vučić (3,9), premijer Ivica Dačić (3,7) i potpredsednik Vlade i ministar trgovine Rasim Ljajić (3,7), dok su Milutin Mrkonjić i Velimir Ilić dobili ocenu 2,6, pokazuje istraživanje kojim je obuhvaćeno 12 ministara i javnih funkcionera

Istraživanje je sproveo "Ipsos stratedžik marketing" za potrebe Nacionalne alijanse za lokalni ekonomski razvoj (NALED) kako bi se proverilo koliko percepcija privrednika odgovara realnom stanju na terenu.

Tim povodom stručni tim NALED-a osmislio je prvu metodologiju praćenja kvaliteta regulatornog okruženja - Regulatorni indeks Srbije (RIS), na osnovu čega će javnost svake godine moći da dobije objektivnu ocenu rada Vlade.

Rezultati istraživanja, sprovedenog u novembru na uzorku od 251 privrednog subjekta, pokazuju da su preduzetnici delili funkcionerima znatno bolje ocene od preduzeća, dok su među kompanijama srednje bile najviše kritične u ocenjivanju, a najbolje ocene davale su velike.

Iza prva tri čoveka Vlade slede guvernerka Jorgovanka Tabaković (prosečna ocena 3,6), ministarka energetike Zorana Mihajlović (3,5), gradonačelnik Beograda Dragan Đilas (3,4), ministarka zdravlja Slavica Đukić Dejanović (3,3), tadašnja v. d. direktora Poreske uprave Ljiljana Kovačević (3,2), ministar finansija i privrede Mlađan Dinkić i ministar rada Jovan Krkobabić (2,9).

S druge strane, na pitanje koji je javni funkcioner najviše doprineo razvoju poslovnog okruženja u 2012. godini, najviše glasova dobio je ministar finansija i privrede Mlađan Dinkić, za koga se opredelilo 18 odsto ispitanika. Slede Dragan Đilas (9), Ivica Dačić (7) i Aleksandar Vučić (4). Četvrtina ispitanika smatra da nijedan funkcioner nije doprineo razvoju poslovnog ambijenta.

Kada je reč o ministarstvima odgovornim za izgradnju boljeg poslovnog ambijenta, privrednici najvišu ocenu daju Ministarstvu spoljne i unutrašnje trgovine (2,9), kao i ministarstvima finansija, energetike, poljoprivrede i saobraćaja (2,8). Na začelju su Ministarstvo rada (2,5) i Ministarstva građevinarstva i pravde (prosečna ocena 2,4).

Regulatorni indeks Srbije (RIS) zasnovan je na šest komponenata, počev od kvaliteta pripreme propisa do javnosti u radu.

(Telegraf.rs / Izvor: NALED)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA