BRUKA: Lekari ne mogu da overe zdravstvene knjižice

Nekoliko zaposlenih u Domu zdravlja u Gornjem Milanovcu ne može da overi svoje knjižice, jer tri meseca nisu uplaćivani doprinosi. Direktorka DZ: "Šalju pacijente u privatne ordinacije, ko će da im zaradi plate?"

  • 0

Sedamnaestoro zaposlenih u Domu zdravlja u Gornjem Milanovcu ne može da overi zdravstvene knjižice jer tri meseca nisu uplaćivani doprinosi. Uprava ove ustanove kaže da "nema od čega" da isplati radnike.

Stomatolog Dobrosav Lazarević kaže da se radi o radnicima za koje Fond zdravstvenog osiguranja ne obezbeđuje sredstva i koji nisu primili ni plate za taj period.

- Svi dolazimo na posao, nekima se isplaćuju plate, a nekima ne, a sada zdravstvene knjižice ne mogu da overe ni članovi naših porodica. Da ne poveruje čovek: da drugome pomažeš, a ne možeš najbližem - rekao je Lazarević.

Prema njegovim rečima, najviše lekara sa neoverenim knjižicama ima u stomatološkoj službi, ali i u hitnoj službi i opštoj medicini.

- Ali zato su knjižice overene vozačima i isplaćene su im plate koje su veće nego lekarima početnicima - tvrdi Lazarević.

Oralni hirurg Vlade Janković kaže je da je neshvatljivo da se svakodnevno uplaćuje na blagajni participacija i naplata za sve usluge, a da nema para za doprinose i plate, iako je u prošloj godini on imao 450 intervencija.

Direktorka Doma zdravlja Dragica Topalović, sa druge strane, kaže da nema para za plate i doprinose i da bi stomatolozi morali mesečno da zarađuju 2.300.000 dinara kako bi sve moglo da se isplati.

- Oni pacijente upućuju u privatne ordinacije, a Lazarević je za čitav mesec imao samo četiri intervencije, pa ko će da im zaradi plate ako tako rade - tvrdi Topalović

Ona dodaje da će kada bude para na žiro računu ustanove biti uplaćeni doprinosi i plate, a da do tada "nema od čega".

(M. S. / Beta)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA