SOFI ŠMIT IZ GUGLA: Severa Koreja kao „Trumanov šou”!

Ćerka Erika Šmita, izvršnog predsednika Gugla, bila je deo devetočlane delegacije ove kompanije u poseti najizolovanijoj zemlji sveta: njen putopis pruža živopisan i redak uvid u zemlju kojom vlada dinastija Kim

  • 1

Kada smo nedavno pisali o budućoj poseti izvršnog predsednika Gugla Erika Šmita najizolovanijoj zemlji sveta, Severno Koreji, mnogo je toga bilo nejasno: od krajnjeg cilja njegove posete do eventualnih uspeha koje bi mogao da ostvari - sve je bilo u domenu čistih spekulacija. Sada, ipak, znamo što šta o tome šta se tamo dešavalo.

Erikova ćerka Sofi koja je bila deo devetočlane delegacije, u dugačkom članku objavljenom na "Google Sites" nazvanom „Uvrnutije od ovoga ne može da bude” napisala je da ovo bilo „vrlo, vrlo hladno i čudno putovanje puno sastanaka na visokom nivou, strogo izrežiranih izleta i nečega što je ličilo na iskrene trenutke ljudskosti. Nismo imali nijedan susret sa Severnokorejcem koga nije odobrila država. Ceo naš boravak su nadgledala dvojica zvaničnih čuvara koji su nadzirali jedan drugog”.

Već sam ulazak u zemlju bio je nadrealan: Na carini se od putnika zahtevalo da prijave ako imaju neki „ubilački uređaj”, GPS tehnologiju ili „štampana izdanja bilo koje vrste”. Imali su pristup mobilnoj mreži koja im je omogućavala samo međunarodne pozive, ali ne i pristup internetu.

Sofi piše da su Severnokorejci „taoci u sopstvenoj zemlji bez ikakve svesti o tome” i da je njenu delegaciju sve to najviše podsetilo na „’Trumanov šou’ u državnim razmerama”.

Erik Šmit je pozvao ćerku da mu se pridruži u okviru privatne delegacije u kojoj je bio i bivši guverner Nju Meksika Bil Ričardson i premda je svrha putovanja zvanično držana u tajnosti, Rojters je objavio da je u planu bio i pokušaj pregovora oko oslobađanja jednog pritvorenog američkog državljanina.

Iako u tekstu Šmitove nema ni potvrde ni demantija ove tvrdnje, on nudi brojne živopisne detalje o njenom boravku u ovoj misterioznoj zemlji. Ona opisuje jezivu atmosferu prilikom posete kompjuterskoj laboratoriji na Univerzitetu "Kim Il Sung". U e-biblioteci (ili kako ju je ona nazvala e-Potemkinovo selo) sa nekoliko spratova identičnih stolova, sedelo je oko 90 ljudi koji nisu radili ništa.

- Nekoliko njih je skrolovalo ili kliktalo, ali ostali su samo blenuli u ekrane - piše ona.

- Uznemirujući detalj: kad je naša grupa ušetala - bučna ekipa u pratnji medija - niko nije skrenuo pogled, okrenuo glavu, pogledao nas... nikakva reakcija. Kao da su bili statue - dodaje.

Sofi Šmit opisala je i bizarno stanje tehnologije u zemlji gde su izvesna dobra i usluge dostupni „samo odabranima”. U jednom trenutku ona je otišla u Kompjuterski centar Koreje - koji je nazvala „poremećenom verzijom CES-a” - gde je predstavljena najnovija "inovacija”: „tablet na Androidu koji je imao pristup pravom internetu”.

Ona primećuje da „ono što je najčudnije jeste da se niko u Severnoj Koreji čak ni ne nada da može sebi da priušti stvari koje su nam prikazane. Oni prave proizvode za nepostojeće tržište”.

Šmitova je, međutim, završila svoj „putopis” u pozitivnom duhu, napisavši da Severnokorejci „izgleda prihvataju da je konektivnost iza ćoška i da je ne mogu izbeći. Ali, moraćemo da sačekamo da vidimo koji će put da izaberu”.

Galeriju njenih fotografija sa putovanja možete pogledati ovde.

Erik Šmit je potvrdio autentičnost teksta, ali predstavnici Gugla nisu bili dostupni za komentar povodom članka.

Poslednjih godina ova kompanija proširuje svoje prisustvo u Aziji, ali je politika cenzure osujetila mnoge planove. Erik Šmit trenutno radi na knjizi o tome kako internet treba da ohrabri potlačeno stanovništvo autokratskih država.

On je nakon puta u Severnu Koreju napisao da je tamošnja tehnologija veoma ograničena.

- Dok se svet sve više povezuje, odluka Severne Koreje da bude bukvalno izolovana veoma će uticati na njen privredni rast. Biće im sve teže da uhvate korak sa svetom - napisao je.

(Telegraf.rs / B92 / Foto: Sofi Šmit)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Dedinje Red Star

    21. januar 2013 | 21:56

    A da nije (i) ostatak sveta kao Trumanov šou?

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA