ODMAZDA: Srušeno 150 srpskih spomenika na Kosovu

U toku jučerašnjeg dana polomljeno je šest nadgrobnim spomenika u selu Suvo Grlo kod Srbice, oskrnavljene su tri grobnice na pravoslavnom groblju u Plemetini kod Vučitrna, a na groblju u Miloševu zapaljena je kapela i uništeno više grobova

  • 1

Kao odgovor na uklanjanje spomenika palim borcima OVPMB u Preševu, Albanci su juče širom KiM uništavali srpska groblja i spomenike. Prema nezvaničnim podacima, samo u noći između nedelje i ponedeljka oskrnavljeno je i porušeno oko 150 spomenika, javlja KiM radio iz Čaglavice.

Prema podacima istog izvora, juče je polomljeno šest nadgrobnim spomenika u selu Suvo Grlo kod Srbice, oskrnavljene tri grobnice na pravoslavnom groblju u Plemetini kod Vučitrna, a na groblju u Miloševu zapaljena je kapela i uništeno više grobova.

KPS je potvrdila informaciju Radio Klokota da je juče u podne u centru Vitine porušen spomenik borcima NOR u Drugom svetskom ratu.

U noći između nedelje i subote oskrnavljeno je 50 grobnica na pravoslavnom groblju u Prizrenu, 27 spomenika na groblju u Klokotu kod Vitine, minirana najveća grobnica na groblju u selu Prilužje u opštini Vučitrn, a u Goraždevcu je hicima iz vatrenog oružja oštećen spomenik žrtvama NATO bombardovanja i srpskim dečacima ubijenim na reci Bistrici.

Iako Eparhija raško-prizrenska krivi Pokret Samoopredeljenje, prištinski dnevnik Koha ditore tvrdi da je ANA u nedelju uveče preko Fejsbuka pozvala Albance da sruše pravoslavnu crkvu u Đakovici, koja je pre godinu i po pretvorena u manastir i u njoj žive četiri srpske starice. Manastir sada čuva Kfor.

KPS je juče saopštila da je pojačala patroliranje i bezbednosne mere oko srpskih kulturnih i verskih objekata.

Skrnavljenje pravoslavnih grobalja na KiM juče su osudili Eparhija raško-prizrenska, Kancelarija za KiM Vlade Srbije, odbornici četiri srpske opštine na severu Kosova, predstavnik OEBS na Kosovu Žan Klod Šlimberže, predsednica i Vlada Kosova, Alijansa za budućnost Kosova, dok je Pokret Samoopredeljenje pozvao građane da ne dopuste akte revanšizma na uklanjanje spomenika u Preševu.

- Srbi u enklavama su jedini i najklasičniji taoci u Evropi, jer nam kosovski Albanci demonstriraju, a svuda su oko nas - izjavila je za Danas Rada Trajković, poslanica u Skupštini Kosova.

(M. B. / Izvor: Danas)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • denko

    22. januar 2013 | 08:07

    Kakva odmazda??? Nije to nikakva odmazda!!! To ke divljsastvo!!!! Oni stalno ruse nase spomenike!!!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA