"Mona Liza" laserom poslata u orbitu

Naučnici NASA emitovali su laserom sliku remek-dela Leonarda da Vinčija do svemirskog broda koji kruži u orbiti oko Meseca

  • 0

Naučnici NASA emitovali su laserom sliku remek-dela Leonarda da Vinčija "Mona Liza" do svemirskog broda koji kruži u orbiti oko Meseca.

- Ovo je prvi put da je ostvarena jednostrana laserska komunikacija na planetarnim distancama - izjavio je Dejvid Smit, jedan od naučnika iz lunarnog programa.

Laserski signal emitovan je aparatom iz američke države Merilend, a 386.000 kilometara dalje primio da je lunarni orbitalni svemirski brod NASA, saopštili su naučnici.

Smit je rekao da bi u bliskoj budućnosti ovaj oblik jednostavne laserske komunikacije mogao da posluži kao rezerva za radijsku komunikaciju koju koriste sateliti.

Orbiter koji kruži oko Meseca odabran je za ovaj test jer je već bio opremljen laserskim prijemnikom. Većina svemirskih brodova koji istražuju Sunčev sistem koriste radijske signale, ali NASA prati lunarni orbiter i laserima.

Naučnici su podelili Da Vinčijevu sliku na sekcije dimenzija 150 sa 200 piksela i potom ih emitovali laserom u pulsirajućem ritmu prema svemirskom brodu brzinom od oko 300 bita u sekundi.

Kada je orbiter primio čitavu sliku, uspeo je da rekonstruiše i popravi greške koje su nastale zbog distorzije laserskog snopa pri prolasku kroz Zemljinu atmosferu.

Brod je potom poslao sliku nazad na Zemlju radio- talasima.

(M. R. / Izvor: Wired.co.uk)

 

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA