Posmrtni ostaci kralja Petra II u Srbiji posle 72 godine (FOTO)

Posmrtni ostaci kralja Petra II biće sahranjeni sredinom maja u porodičnoj grobnici na Oplencu - Mene to ne dotiče ja sam premijer, ali onda Tomislav Nikolić ne bi imao šta da radi - rekao je Ivica Dačić na pitanje o vraćanju monarhije u Srbiju

  • 21

Posmrtni ostaci kralja Petra Drugog Karađorđevića od Jugoslavije prenešeni su u Crkvu Svetog Andreja Prvozvanog gde će biti izloženi do sredine maja kada se očekuje polaganje zemnih ostataka u Oplencu!

Posmrtne ostatke Kralja Petra II (1923-1970) na beogradskom aerodromu "Nikola Tesla" dočekali su članovi porodice, premijer Srbije Ivica Dačić, savetnik predsednika Srbije Oliver Antić i zvaničnici Vojske Srbije. Takođe, među prisutnima je bila i bivša predsednica Republike Srpske Biljana Plavšić.

Povorka sa posmrtnim ostacima stigla je oko 15.30 časova u Beli dvor na Dedinju. Telo je dočekano uz najviše državne i vojne počasti i himnu "Bože pravde" koju je intonirao orkestar Garde Vojske Srbije, a prilikom ulaska kovčega u predvorije Crkve gardista koji je nosio krst uzviknuo je kako tradicija nalaže: "pognite glave stiže kralj!"

Srpski patrijarh Irinej služio je liturgiju kojoj su prisustvovali članovi porodice Karađorđević, premijer Srbije, savetnik predsednika, državni sekretar u MUP-u Srbije Vladimir Božović, kao i predstavnici Krunskog saveta, diplomatskog kora, Vojske Srbije i verskih zajednica.

Datum sahrane kralja Petra II Karađorđevića u porodičnoj kripti na Oplencu još nije utvrđen, ali će poslednji srpski monarh kraj svojih predaka najverovatnije biti položen sredinom maja, kada stignu posmrtni ostaci još tri člana kraljevske porodice, najavio je Prestolonaslednik Aleksandar.

- Datum sahrane biće određen u dogovoru sa SPC, predsednikom Srbije Tomislavom Nikolićem, Vladom Srbije i drugim kraljevskim kućama.

Posle liturgije na zajedničkom obraćanju medija pokrenulo se pitanje da li su premijer Srbije Ivica Dačić i patrijarh Irinej za to da se ponovo u Srbiji uspostavi monarhija.

Patrijarh je odgovorio da je to dobar put i da je Srbija uvek imala svetle trenutke kada je na svom čelu imala kralja, a premijer Srbije Ivica Dačić je u šaljivom tonu prekinuo izlaganje Njegove svetosti rečima:

- Mene to ne dotiče ja sam premijer, ali onda Tomislav Nikolić ne bi imao šta da radi.

PRINC ALEKSANDAR: POVRATAK U ZEMLJU BILA JE NAJVEĆA ŽELJA MOGA OCA!

Princ Aleksandar Karađorđević poručio je da Srbija vraćanjem posmrtnih ostataka kralja Petra Drugog sebi vraća identitet.

On je istakao da je najveća želja kralja Petra bila povratak u otadžbinu.

- Povratak u otadžbinu je bila najveća želja mog oca, koji je iznad svega voleo svoju zemlju i svoj narod. O tome je govorio često, svaki put kada bismo nas dvojica bili zajedno. Danas se konačno vratio u Srbiju, u zemlju svojih predaka i svojih sunarodnika. Vratio se da bi nama pomogao da razumemo sopstvenu istoriju, kao ida naučimo da je poštujemo. Ovim činom vraćamo sebi identitet, jer kako govori i izreka - ko sebe ne poštuje ni drugi ga neće poštovati - rekao je princ Aleksandar Karađorđević.

DAČIĆ: JA KAO BIVŠI KOMUNISTA SAM VRATIO KRALJA U OTADŽBINU!

Predsednik Vlade Srbije Ivica Dačić poručio je da je povratak posmrtnih ostataka kralja Petra II Karađorđevića u Srbiju doprinos preko potrebnom jedinstvu i ujedinjavanju srpskog naroda.

- Ukoliko u zemlju budu vraćeni posmrtni ostaci i ostalih znamenitih Srba, biće upotpunjena srpska istrija - rekao je premijer Dačić u rezidenciji porodice Karađorđević, nakon što su u nju dopremljeni osaci poslednjeg srpskog monarha.

Premijer je istakao rešenost Vlade Srbije i predsednika države da omoguće povratak tela ostalih preminulih članova porodice Karađorđević i drugih istorijski značajnih ličnosti, ističući da je to posao od državnog i nacionalnog značaja.

- Zemlja koja zaboravlja svoju istoriju osuđena je da je ponovo proživi. Srbija treba da bude jaka i postojana a ne može da bude takva ako ne poštuje samu sebe - rekao je Dačić.

Prema njegovm rečima, savremena srpska istorija ne bi ni mogla da bude napisna bez doprinosa koji su joj dali članovi loze vožda Karađorđa.

- Ja kao predstavnik partije koja je naslednik one opcije koja se nije najbolje slagala sa monarhijom i kao bivši komunista vratio sam kralja Petra II od Jugoslavije u svoju zemlju - našalio se premijer.

PATRIJARH IRINEJ: BOG JE NA NEBU NA ZEMLJI KRALJ!

Patrijarh Srpske pravoslavne crkve Irinej povratak posmrtnih ostataka kralja Petra II Karađorđevića u Srbiju nazvao istorijskim događajem i delom Božje pravde.

Patrijarh podsetio je da je Petar II Karađorđević preminuo u tuđini, jer je bio prisiljen da napusti vojenu zemlju i narod, što je velika patnja i duševno stradanje ne samo za kralja već i za sve obične ljude.

Irinej je, međutim, konstatovao da je, zahvaljujući tome, Manastir Svetog Save u Libertvlu u SAD postao velika svetinja i mesto hodočašća i saborovanja na kojem se grejala svest o nacionalnom identitetu i pripadnosti Srba u dijaspori.

Izražavajući razumevanje za tugu srpske emigracije u SAD zbog toga što su prvobitni grobovi Jovana Dučića, vladike Nikolaja, a sada i kralja Petra ostali prazni, patrijarh je izrazio nadu da će i prazni grobovi biti ohrabrenje Srbima da ostanu ono što jesu.

- Radujemo se povratku voljenog kralja zemlji, otačastvu i svojoj kraljevskoj porodici, kako onima koji su živi, tako i onima sa kojima će počivati i čekati dolazak Gospodnji - rekao je Patrijarh u besedi nad posmrtnim ostacima kralja Petra II Karađorđevića.

On je na pitanje da li je za povratak parlamentarne monarhije u Srbiju, odgovorio: "Bog je na nebu, na zemlji kralj!"

VRATA DVORA OTVORENA SVIMA KOJI ŽELE DA ODAJU POČAST!

Nakon današnje službe, vrata Belog dvora biće otvorena svima onima koji žele da odaju počast poslednjem srpskom kralju.

Ispred kuće se okupio veliki broj građana koji sa cvećem u rukama. Kovčeg je pokriven srpskom zastavom i kraljevskim regalijama.

Na Dedinju je primetno pojačano obezbeđenje oko Dvorskog kompleksa, kao i veliki broj pripadnika Žandarmerije.

Kralj Petar je napustio zemlju tokom napada nacističke Nemačke i njenih saveznika na Jugoslaviju u Drugom svetskom ratu 1941. i živeo je u Velikoj Britaniji.

Jugoslavija je posle oslobodilačkog rata, 1945. godine proglašena za republiku, a Petar Drugi je poslednje godine života proveo u SAD, gde je umro 1970. Sahranjen je u crkvi Svetog Save u Libertivilu, nedaleko od Čikaga i kao takav bio je jedini kralj koji je ikada počivao na tlu SAD.

 

(Darko Zlojutro / Ljiljana Vučetić / Foto: M. Todorović)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Valjevo

    22. januar 2013 | 21:19

    Ko kralja izdajnikom naziva, klasicna je budala!

  • pedja

    22. januar 2013 | 20:21

    Bog na nebu-Kralj na zemlji!

  • NL

    22. januar 2013 | 21:50

    Zelim Kralju Petru II dobrodoslicu u otadjbinu, da blagoslovno miruje pored svoje famelije i svoga naroda.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA