SLOVENCI: Korupcija je naš način života, naučio nas Tito!

- Banke i državna imovina najveći su poligon finansijske korupcije. Da bi se ta korupcija prikrila, neki su spremni da žrtvuju ne samo vladu nego i državu, što obični mali ljudi, nažalost, često ne razumeju - tvrdi Ivan Štuhec, istaknuti predstavnik tamošnje katoličke crkve

  • 3

Uzrečica koju su Slovenci, navodno, naučili u Titovom režimu "malo radi, malo kradi i dobro živi" razlog je što se korupcije još nisu "otarasili", tvrdi slovenački verski nedeljnik "Družina" i istovremeno ocenjuje da je aktuelna korupcijska afera protiv premijera Janeza Janše "iskonstruisana".

- Korupcija je u Sloveniji način života, tako su nas učili pod Titom... - komentariše profesor moralne teologije Ivan Štuhec i dodaje da je "bio zgrožen" kada mu je, čak, jedan ustavni sudija u privatnom razgovoru rekao da mu je bilo nuđeno mito.

Istaknuti predstavnik katoličke crkve u poslednje vreme se, prenosi agencija Hina, znatno angažovao na javnim skupovima za podršku vladi i premijeru Janši, tvrdeći da sumnja u optužbe o povezanosti korupcije sa Janšom, "za razliku" od optužbi na račun opozicionog lidera Zorana Jankovića.

Štuhec je pokušao da dokaže tezu da su optužbe zapravo sofisticirani plan levice i bivšeg predsednika Milana Kučana, kao njene "sive eminencije", čija je namera da, navodno, sruše sadašnju konzervativnu vladu koja je reformski i pozitivno usmerena na borbu protiv klijentelizma i korupcije u državnim firmama i bankama.

- Banke i državna imovina najveći su poligon finansijske korupcije. Da bi se ta korupcija prikrila neki su spremni da žrtvuju ne samo vladu nego i državu, što obični mali ljudi, nažalost, često ne razumeju - tvrdi Štuhec.

Iako se uticaj katoličke crkve na političke odnose u Sloveniji, prema nekim ocenama, ne može uporediti s onim kakav ima u nekim drugim zemljama s većinskim katoličkom stanovništvom, on nije zanemariv, a u sadašnjoj vladi jedna od pet koalicionih stranaka je i Nova Slovenija - stranka demohrišćanskog usmerenja.

U političke polemike oko opstanka slovenačke vlade i preteće političke krize uključio se i ljubljanski nadbiskup Anton Stres, poručivši da je zabrinut stanjem u kojemu bi pad vlade mogao da dovede do zaustavljanja "neophodnih" reformi i uzrokuje teške privredne posledice.

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • najprovokator

    22. januar 2013 | 15:51

    Да вам није било Тита не би ни постојали

  • Дашони

    22. januar 2013 | 15:48

    КЛАЛИ СТЕ И УБИЈАЛИ ВОЈНИКЕ ЈНА" ДА БИ ДОБИЛИ СВОЈУ ДЕЖЕЛУ СЛОВЕНИЈУ , САД ТИШИНА И РОБУЈТЕ ЕВРОПСКОЈ ЗАЈЕДНИЦИ ,

  • gane

    22. januar 2013 | 21:13

    klasicni dupelisci....ljige....odavno ne kupujem nista slovenacko I hrvatsko....

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA