"Agrokor" među 250 trgovinskih lanaca u svetu

Hrvatska firma nalazi se i na 31. poziciji među 50 najbrže rastućih trgovinskih lanaca na svetu prema istraživanju konsultantsko-revizorske kompanije "Dilojt"

  • 1

Prema tradicionalnom godišnjem istraživanju "Globalna snaga maloprodaje", koje sprovodi konsultantsko-revizorska kompanija "Dilojt", među 250 najvećih trgovinskih lanaca na svetu našla se i hrvatska kompanija "Agrokor", koja se takođe uvrstila i na listu 50 najbrže rastućih lanaca.

Hrvatska kompanija zauzima 226. mesto na ovoj prestižnoj listi, dok zahvaljujući prosečnom godišnjem rastu koji je u razdoblju od 2006. do 2011. godine iznosio 16,1 posto, "Agrokor" se plasirao i na 31. poziciju među 50 najbrže rastućih trgovinskih lanaca na svetu, prenosi internet portal Poslovni dnevnik.

Prema istraživanju "Dilojta", ukupni prihodi 250 najvećih trgovinskih lanaca na svetu u prošloj fiskalnoj godini dosegli su četiri hiljade milijardi dolara.

Iz "Dilojta" kažu kako prihodi najvećih trgovačkih lanaca na svetu, među kojima se našla i "Agrokorova" maloprodaja, uprkos ekonomskoj krizi beleže rast.

Najveći trgovinski lanci zabeležili su rast prihoda od pet odsto, ponajviše zahvaljujući tržištima zemalja u razvoju. Najveći doprinos rastu dale su zemlje Bliskog istoka, Južna Amerika i zemlje pacifičkog dela Azije (bez Japana).

Na "Dilojtovoj" listi najvećih trgovinskih lanaca nalazi se i slovenački "Merkator" i to samo dva mesta iza "Agrokora", na 228. mestu. Inače, posle neuspelog pokušaja preuzimanja, "Agrokor" opet pokušava da kupi "Merkator".

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Toni

    22. januar 2013 | 23:14

    Naravno da mogu bit i prvi kad ne isplacuju u cijelosti dobavljace a radnici za placu imaju crkavicu s tim da im pola te place isplacuju u bonovima

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA