ZA 2.500: Povećanje minimalca u aprilu

Najniža zarada zaposlenih od aprila trebalo bi da iznosi 22.450 umesto dosadašnjih 20.010 dinara. Odluku o tačnom iznosu doneće Socio-ekonomski savet Srbije

  • 3

Povećanju cene radnog sata nada se skoro 600.000 onih koji žive od minimalca. Njihovi čekovi bi mogli da se uvećaju za 2.440 dinara, pa bi od aprila, umesto 20.010 dinara, minimalna zarada mogla da iznosi 22.450 dinara.

Odluku o tačnom iznosu doneće Socio-ekonomski savet Srbije, sačinjen od predstavnika UGS "Nezavisnost", Saveza samostalnih sindikata Srbije, Unije poslodavaca Srbije i Vlade RS. Iako u ovim "taborima" još nema konkretnih predloga o budućim iznosima, nezvanično se može čuti da je kompromis moguć u varijanti da se minimalac podigne za iznos inflacije koja je obeležila 2012. godinu.

Ipak, poslodavci planiraju da istraju u nameri da se odloži povišica. U razgovorima koje su različita udruženja i organizacije poslodavaca započele u utorak, ocenjeno je da je stanje u privredi i dalje veoma loše i da bi svako dalje opterećivanje preduzetnika kočilo izlazak iz krize.

- Ni u ovom trenutku ne postoje uslovi za podizanje minimalca, zbog recesije - kaže Nebojša Atanacković, predsednik Unije poslodavaca Srbije.

- Ne bi bio problem podići minimalac radnicima koji žive od njega jer ti iznosi ne bi imali makroekonomske posledice, ali je problem što će ta cena biti osnov za podizanje svih ostalih zarada u Republici, a to je već veliki udar na sve poslodavce.

Atanacković podseća na to da je prošle godine država podigla minimalnu cenu rada i više nego što je bio zvanični zahtev sindikata i da je ta "populistička mera" mnogo koštala poslodavce, a ni radnici na kraju ništa nisu dobili jer je iznos ovih plata ubrzo obezvređen nestabilnim kursom dinara - ističe Atanacković

I ekonomista Goran Nikolić smatra da postoji rizik da bi podizanje minimalca samo oteralo poslodavce u sivu zonu jer bi oni i dalje isplaćivali veći deo plata radnicima "na ruke".

- A to bi opet smanjilo državi prihode i demotivisalo poslodavce da prijavljuju realne zarade - ocenjuje Nikolić.

- Ipak, činjenica je da su i prosečne i minimalne zarade devalvirane i da bi ih trebalo povećati makar za onoliko koliko su porasli troškovi života u prethodnoj godini, odnosno za 12,2 odsto. Takva povišica ne bi imala značajnijih posledica na ekonomiju - navodi Nikolić.

U sindikatima pak tvrde da se minimalna cena rada mora podići jer je ovaj iznos "prevaziđen" još pre šest meseci.

- Za godinu dana devalvirane su sve plate, svi troškovi života su znatno porasli, a inflacija je daleko veća od planirane - zaključuje Dragan Zarubica, potpredsednik Saveza samostalnih sindikata Srbije.

- Sa 20.010 dinara ne može da se pokrije ni polovina minimalne potrošačke korpe i zato nema sumnje da se mora podići cena radnog sata. Stav poslodavaca da se to ne učini je nedopustiv jer smo svedoci da oni danas ne isplaćuju ni plate, ni poreze, ni doprinose, a na kraju fiskalne godine imaju dobru zaradu - kaže Zarubica.

Zarubica kaže da većina poslodavaca ni u aprilu prošle godine nije obračunala plate po novim koeficijentima, pa je zato minimalac danas pola prosečne zarade.

POSKUPLJENJA "POJELA" POVIŠICU

Vrednost važećeg minimalca je ustanovljena u aprilu 2012. godine na sednici Savez ekonomista Srbije kada je satnica sa 102 dinara skočila na 115, što je bio najveći rast u poslednjih deset godina. Inflacija je, međutim, ubrzo "pojela" razliku, pa se o podizanju iznosa razmišljalo još jesenas.

KRITIČNO NA PROLEĆE

Kako prognoziraju u Narodnoj banci Srbije, inflacija bi svoj maksimum mogla da dostigne u martu ili aprilu, nakon čega se očekuje pad. Do kraja godine, kako uveravaju  iz NBS, inflacija će se održati u planiranim okvirima do 5,5 odsto.

(M. R. / Izvor: Večernje novosti)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • zoraz

    25. januar 2013 | 12:34

    Zasto da povecavate minimalac ,treba da ga smanjite. Preduzetnicima dozvoliti da rade kako oni hoce,da oni sami odredjuju visinu zarade,slobodne dane,pauzu za topli obrok a novac koji sleduje radniku daju TAMO NEKOM LIKU,koji ce se praviti da sve to ne vidi. Postenom radniku koji radi za minimalac nije niko kriv sto je nesposoban da krade,da bude istaknuti clan partije ,da laze toliko da ni sam nezna kad laze a kad govori istinu.

  • SRBA

    23. januar 2013 | 10:47

    2000?pa tek za 10.000 bi se nesto osetilo ili 30.000din.E zivote nas usrani!

  • Geo

    16. april 2013 | 15:30

    Minimalac treba da bude jednak potrosackoj korpi. A ne da se ta razlika trpa u dzepove robovlasnika i politicara!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA