AUTO-ŠKOLE: Svi će završiti obuku u roku!

Kandidati koji su obuku počeli pre uvođenja novih pravila moraju je završiti do 25. januara, inače će morati da je "slušaju" iz početka i da za to plate i do 700 evra

  • 0

Svi kandidati koji su obuku za vozače započeli po "starom" programu do 25. januara moraće da završe sa obukom, kako ne bi došli u situaciju da plaćaju skoro 700 evra i da sve slušaju od početka.

Ipak, u Zajednici auto-škola Srbije tvrde da ovaj problem neće imati niko, jer će svi upisani kandidati do zadatog roka završiti obuku.

Shodno članu 50 Pravilnika o teorijskoj i praktičnoj obuci kandidata za vozače (Sl. glasnik RS 53/2012) "kandidat koji je započeo, a nije završio obuku za upravljanje vozilima određene kategorije, pre stupanja na snagu ovog pravilnika, obuku može završiti u roku od tri meseca na način i u trajanju propisanom Pravilnikom o nastavnom planu i programu centara za obuku vozača i evidencijama koje ti centri vode".

Prema istom dokumentu, oni koji obuku ne završe, a i dalje žele da dobiju vozačku dozvolu, moraće da "krenu od nule", odnosno da teorijski i praktični deo obuke prođu ponovo. Podsetimo, obuka za sve buduće vozače košta najmanje 54.160 dinara, bez PDV-a, ali u nekim školama ova cifra može biti i znatno veća.

Načelnik Uprave saobraćajne policije MUP-a Srbije Dragiša Simić tražio je pre nekoliko meseci da se zakonski reguliše povraćaj novca kandidatima, koji do 25. januara ne uspeju da završe svoju obuku.

Međutim, sekretar Zajednice auto-škola Srbije Petar Rašeta tvrdi da će svi kandidati uspeti da završe obuku do isteka ovog roka.

- Tu nema problema, pa taj rok se odnosi samo na časove, ne na ispite. To znači da kandidati treba samo da "izvozaju" sve časove do ovog datuma. A to će svi završiti, u to nema sumnje, pa niko u auto-školi neće raditi sa kandidatom koji toliko meseci ne može da završi obuku. Ipak, ukoliko se i dogodi takav slučaj, taj kandidat moraće da plati punu cenu nove obuke i da na časove krene iz početka - rekao je Rašeta za Telegraf.

Novi Pravilnik o obuci vozača na snagu je stupio 25. oktobra, a osim do sada praktikovane obuke, on propisuje i po tri dodatna časa teorijskog dela, kao i obuku iz pružanja prve pomoći.

Izgleda pak da privođenje kraju obuke kandidatima neće biti veliki problem, s obzirom na drastično smanjeno interesovanje za obuku zbog novih cena, zbog čega su mnogi instruktori pred otkazima, o čemu je Telegraf već pisao.

(M. Stojanović)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA