Dačić uručio pasoš Žarku Lauševiću!

Laušević: "Zadovoljan sam što mi je ministar uručio srpski pasoš, što je za mene malo iznenađenje". Dačić: "Čast mi je da čoveku čija je sudbina izazvala toliko pažnje predam putnu ispravu"

  • 1

Glumac Žarko Laušević od danas ima pasoš Republike Srbije, koji mu je u srpskom konzulatu u Njujorku uručio zamenik premijera i ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić.

Dačić je rekao da je pasoš izdat u okviru redovne procedure, jer je Laušević u Njujorku i podneo zahtev za izdavanje pasoša.

- Zadovoljan sam što mi je ministar Dačić uručio srpski pasoš, što je za mene malo iznenađenje. Nisam baš očekivao da će to biti učinjeno na ovaj način - rekao je za Večernje novosti Laušević.

On je početkom januara našem Konzulatu u Njujorku predao sva dokumenta i podneo zahtev za dobijanje srpskog pasoša, nakon što je predsednik Srbije, nekoliko dana pred Novu godinu, pomilovao. Diplomatskom poštom, posredstvom Ministarstva spoljnih poslova, njegova molba je prosleđena MUP-u Srbije. Putna isprava je urađena po ubrzanoj proceduri i istim kanalima vraćena u Njujork.

- Čast mi je da čoveku čija je sudbina izazvala toliko pažnje uručim putnu ispravu. Ništa nije bilo sporno, Laušević je naš državljanin, ispunjava sve uslove za dobijanje pasoša - rekao je Dačić.

Laušević (52) je zbog dvostrukog ubistva nekoliko godina proveo u zatvoru u Crnoj Gori, a poslednjih 13 godina živi u Americi. Priča o njemu ponovo se našla u centru pažnje javnosti posle objavljivanja autobiografije "Godina prođe, dan nikad".

Predsednik Srbije Boris Tadić je pred Novu godinu pomilovao Lauševića, oslobodivši ga daljeg izdržavanja kazne zatvora. Laušević, koji je državljanin Srbije, u Crnoj Gori je 2001. posle više ukidanih presuda pravosnažno osuđen na 13 godina zatvora.

Komisija za pomilovanja je, predlažući Tadiću da ga pomiluje, navela da Laušević ranije nije osuđivan, da je od izvršenja krivičnog dela prošlo 18 godina, da je na slobodi duže vreme i da tokom tog perioda nije imao sukob sa zakonom, kao i da krivično delo nije izvršio umišljajno već prekoračenjem granice nužne odbrane. Tada je, kako je navedeno, bio u stanju emocionalne uzbuđenosti izazvane napadom na njega i njegovog brata Branimira Lauševića, kome je tom prilikom bio ugrožen život.

Laušević, jedan od najpopularnijih glumaca iz perioda SFR Jugoslavije, je 30. jula 1993. u podgoričkom kafiću "Epl" posle kraće svađe i tuče pucao iz pištolja i ubio Dragora Pejovića (20) i Radovana Vučinića (19), i ranio Andriju Kažića.

(Telegraf.rs - Tanjug - Večernje novosti)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA