OTKRIVAMO: Ko je zapravo autor slogana "S diplomom možete samo da se slikate"

Goran Tadić, kompozitor, kantatutor i pisac, tvrdi da je slogan njegov i da su ga vlasnici niške fotografske radnje pokrali

  • 26

Pitanja intelektualne svojine i autorskih prava i dalje su sporna u Srbiji. Povodom našeg teksta o reklamnom sloganu fotografske radnje "Foto Sole", koji je za kratko vreme postao čitan na društvenim mrežama, javio nam se Goran Tadić, kompozitor, kantatutor i pisac, s tvrdnjom da je slogan njegov.

Slogan koji nas je sve nasmejao i podsetio na svakodnevnicu visoko obrazovanih ljudi u našoj zemlji glasi:

"Ako imate fakultetsku diplomu, dobru ideju i pošteni ste… Dođite kod nas jer sa vašom diplomom, idejom i poštenjem možete samo da se slikate."

Tadić kaže da vlasnika fotografske radnje ne poznaje, a da je aforizam preuzet s njegove Fejsbuk stranice.

- Vlasnik fotografske radnje je iskoristio moj aforizam objavljen 10. 10. 2012. godine kao slogan za reklamu. Sve aforizme objavljujem kao fotografije pod zajedničkim naslovom "Dijaspora misli", do sada sam ih napisao oko 600 - tvrdi Tadić, koji je i autor zbirke ljubavnih pesama "Satenski stihovi".

- Planiram da pokrenem sudski spor protiv počinioca neovlašćenog prisvajanja intelektualne svojine. Nažalost, ovim postupkom "autor" sporne reklame, koji u izjavama za medije pominje svoju diplomu, ali ne i talenat i poštenje, potvrdio je se da sam bio u pravu kada sam tako nešto napisao -  dodaje Tadić.

Na stranici autora Gorana Tadića, "Dijaspora misli", nalaze se i sledeći aforizmi:

"Retkost su brodolomci koji ne stežu grčevito ostatke broda da bi spasli svoj život, već da bi spasli brod", "Pričaću ti erotsku bajku za laku noć... Pantomimom, naravno...", "Za tugu je potrebno dvoje - ti i neko ko ti nedostaje".

Vlasnik fotografske radnje Predrag  Zdravković, međutim, kaže da Gorana Tadića nikada nije sreo niti su prijatelji u virtuelnom svetu, a da je na ideju za slogan došao isključivo iz ličnog primera, jer, iako je ekonomista po obrazovanju, radi kao fotograf.

(Lj. V.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • mirjana chelic

    24. januar 2013 | 22:45

    vazda su krali, a nisu pitali. doslo je vreme da coveka lincuju zbog toga sto je rekao to je MOJE !

  • bikilki

    24. januar 2013 | 22:31

    Goran je kralj <3

  • Marko

    24. januar 2013 | 22:36

    Ne mogu da verujem. Ovaj sto je ukrao ocigledno od Tadica aforizam cak i fotografije na oglasu i ako je i sam fotograf ispade mucenik a Tadic krivac. Tako ti je to u ovoj zemlji gde se intelektualna svojina ne ceni i baca pod noge. Lopov je lopov. Ukrao dzak pasulja ili aforizam meni je to isto. A ovim oglasom postigo neverovatnu popularnost i profit! Mislim da konacno neko treba da plati kradju za nauk ostalim lopovima.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA