ZBOG EU: Oštrije granice Hrvata prema komšijama?

Posle ulaska u EU, Hrvatska će primenjivati šengenski režim nadzora i kontrole granica i državljani "trećih zemalja" moraće da imaju ispravne pasoše, osim naravno iz onih zemalja koje su izuzete od primene pravila šengenskog režima

  • 0

Nakon priključena Hrvatske Evropskoj uniji, procedura ulaska u tu zemlju biće zaoštrena prema susednim zemljama i Turskoj, tvrdi agencija Anadolija.

Na to ukazuje i odluka Vlade Hrvatske da stavi van snage bilateralni sporazum bivše Jugoslavije i da uvede vize turskim građanima.

Posle ulaska u EU, Hrvatska će primenjivati šengenski režim nadzora i kontrole granica i državljani "trećih zemalja" moraće da imaju ispravne pasoše, osim naravno iz onih zemalja koje su izuzete od primene pravila šengenskog režima.

U najtežem položaju biće građani Bosne i Hercegovine, koja sa Hrvatskom ima granicu dugu čak hiljadu kilometara i u kojoj živi desetine hiljada građana koji imaju dvojno državljanstvo.

Podseća se da su građani BiH, naime, navikli da u Hrvatsku ulaze samo sa ličnom kartom pri proceduri koja je bila više formalna.

- Nema sumnje da takav način prelaženja granice omogućava bržu i lakšu graničnu kontrolu i promet na graničnim prelazima -  rekli su u hrvatskom Ministarstvu spoljnih i evropskih poslova, nagovestivši skore izmene takvog režima.

Da bi BiH bila izuzeta iz šengenskog režima, neophodan je jednoglasni pristanak svih članica EU, odnosno Saveta EU, a na predlog države članice, u ovom slučaju Hrvatske.

- U interesu je Republike Hrvatske zadržati što je moguće otvoreniju granicu s BiH, isto kao i s Crnom Gorom i Srbijom. No, ništa manji interes ne postoji i kada je reč o što bržem ispunjenju uslova za ulazak u jedinstveno šengensko područje. Odluku o tom pitanju Hrvatska još nije donela jer pre toga planira održati nekoliko sastanaka s predstavnicima Evropske komisije i BiH -  navodi Anadolija, pozivajući se na objašnjenja nadležnog ministarstva.

(I. M. / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA