Miloš Zeman novi predsednik Češke

Na prvim direktnim predsedničkim izborima u Češkoj pobedio je levičar i bivši premijer Miloš Zeman, koji će na funkciji šefa države zameniti evroskeptika Vaclava Klausa

  • 0

Levičar i bivši premijer Miloš Zeman biće novi predsednik Češke. On je na prvim direktnim predsedničkim izborima osvojio 55,7 odsto glasova protiv kandidata Karela Švarcenberga (44,3), pokazuju rezultati 94 odsto obrađenih glasova.

Oko 14.000 glasačkih mesta otvoreno je juče i zatvoreno je u 14 sati po lokalnom vremenu. Preliminarni rezultati izbora očekuju se večeras.

Zeman i Švarcenberg osvojili su najviše glasova u prvom krugu izbora, u kome je učestvovalo devet kandidata. U pitanju su prvi izbori na kojima Česi direktno biraju šefa države, pošto je do sada predsednik bio biran u parlamentu na period od pet godina.

Zeman je u prvom krugu osvojio 24,3 odsto glasova, nešto malo više od ekscentričnog političara Švarcenberga, koji je u drugi krug ušao sa 23,4 odsto osvojenih glasova.

Nešto više od 8,4 miliona Čeha sa pravom glasa biralo je predsednika u trenutku kada su suočeni sa recesijom i strogom štednjom, a zemlja okreće stranicu posle 10-godišnje vladavine evroskeptika Vaclava Klausa.

Ovlašćenja češkog predsednika su ograničena u poređenju sa ovlašćenjima šefova mnogih drugih država i uglavnom su fokusirana na imenovanje ili smenjivanje članova vlade, generala i sudija.

Podsetimo, Miloš Zeman je pre nekoliko dana rekao da je Kosovo "teroristička tvorevina" iz koje bi on "povukao čak i otpravnika poslova, a kamoli da šalje ambasadora".

(M. S. / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA