PROGNOZA IZ DAVOSA: Evropu čeka nova kriza, Nemačka na ivici recesije

- Evropljani će doživeti šok zbog svoje uljuljkanosti vrlo brzo. Nijedan od osnovnih problema nije rešen. Nema privrednog rasta u Evropi. Čak je i Nemačka na ivici recesije. Bankarska unija ne postoji - rekao je na Foruku u Davosu jedan od vodećih američkih ekonomista Beri Ajhengrin

  • 0

Jedan od vodećih američkih ekonomista i profesor univerziteta Berkli Beri Ajhengrin poručio je na Svetskom ekonomskom forumu u Davosu da kriza u evrozoni nije ni blizu kraja.

- Evropljani će doživeti šok zbog svoje uljuljkanosti, po mom mišljenju, vrlo brzo. Nijedan od osnovnih problema nije rešen. Nema privrednog rasta u Evropi. Čak je i Nemačka na ivici recesije. Bankarska unija ne postoji. Rad na njoj čak i nazaduje u odnosu na prošlu godinu, pa će tržišta u nekom trenutku izgubiti strpljenje i eto krize ponovo - rekao je Ajhengrin.

Iako je lider Evropske centralne banke Mario Dragi govorio o "pozitivnom trendu" na tržištima i predvideo ekonomski oporavak recesijom pogođene evrozone krajem ove godine, Ajhengrin upozorava da bi dužnička kriza, koja je do temelja uzdrmala Evropu, vrlo lako mogla ponovo da bukne, ako lideri ne ubrzaju rešavanje problema.

- Ništa nije rešeno u evrozoni, gde su tržišta prešla sa neopravdanog pesimizma na neopravdani optimizam - rekao je on.

Pritom je i upozorio da će se kriza oko prevelikih dugova država i banaka u zoni evra pogoršati u 2013.

Tržišta obveznica smirila su se nakon što je prvi čovek Evropske centralne banke najavio da će ECB kupovati zapise zemalja u problemima, pod uslovom da one obećaju da će smanjiti budžetske deficite. Lideri evrozone su prošle godine predložili osnivanje bankarske unije, u okviru koje bi za superviziju svih banaka u zoni evra bio zadužen jedan nadzorni organ.

Međutim, Evropa je i dalje u recesiji koja vrši pritisak na državne finansije.

Zabrinutost oko ekonomske budućnosti Evrope i mogućnost da se Britanija jednog dana povuče iz EU zasenili su ovogodišnji skup lidera u švajcarskom planinskom odmaralištu.

Međutim, direktorka MMF-a Kristina Lagard ocenila je da je, uprkos svim problemima u evrozoni, vrednost evra ostala stabilna, dok su SAD do sada uspešno izlazile na kraj sa budžetskim problemima. Lagardova je na ekonomskom forumu apelovala na svetske lidere da se ipak ne opuste previše.

Ona je poručila da 17 država EU koje koriste evro moraju da postepeno sprovode reforme kako bi problematične banke skinule sa leđa države.

Lagardova je apelovala i na američke zvaničnike da ubrzo nagoveste kako će rešiti budžetske nesuglasice koje su nastale između predsednika Baraka Obame i republikanaca u Kongresu.

(M. S. / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA