EGIPAT: 27 mrtvih u neredima zbog smrtne kazne

U sukobima u egipatskom gradu Port Saidu, koji su izbili neposredno pošto je sud izrekao smrtnu kaznu za 21 osobu, danas je poginulo 27 osoba

  • 0

U neredima koji su izbili u egipatskom gradu Port Saidu, neposredno pošto je sud izrekao smrtnu kaznu za 21 osobu, poginulo je 27 osoba.

Nerede su izazvali rođaci i stanovnici tog grada nezadovoljni izricanjem smrtnih kazni odgovornima za nasilje na fudbalskoj utakmici prošle godine, kada je poginulo 74 ljudi.

U poslednja dva dana u Egiptu je, uključujući današnje žrtve, poginulo ukupno 38 ljudi, od kojih 11 u sukobima policije i demonstranata koji su juče obeležavali drugu godišnjicu izbijanja pobune u kojoj je svrgnut dugogodišnji lider Hosni Mubarak.

Predsednik Egipta Mohamed Morsi otkazao je za danas planiran put u Etiopiju i prvi put se sastao sa vodećim generalima iz novoformiranog Saveta za nacionalnu bezbednost.

Glavna opoziciona stranka Nacionalni oslobodilački front, saopštila je danas da smatra Morsija odgovornim za "preterano korišćenje policijske sile prema demonstrantima". Partija je zapretila da će bojkotovati predstojeće parlamentarne izbore, ukoliko Morsi ne ispuni njene zahteve, među kojima je i izmena pojedinih članova ustava.

Ubrzo po izricanju današnjih presuda, što je televizija prenosila uživo, dva policajca su ubijena ispred glavnog zatvora kada su rođaci pokušali da uđu u njega i oslobode osuđenike. Policija je upotrebila suzavac i gumene metke, ali i bojevu municiju, da bi rasterala okupljene ispred zatvora.

U drugim delovima grada, stanovnici su pokušali da uđu u vladine ustanove, policijske stanice, elektrane i zgradu sudu. U istočnom delu grada, građani su zauzeli jednu policijsku stanicu.

U Port Saidu je angažovana vojska da povrati bezbednost, ali su napadi nastavljeni i u noći.

NACIONALNI SAVET ZA BEZBEDNOST POZIVA NA DIJALOG

Egipatski novoformirani nacionalni savet za bezbednost na čijem čelu se nalazi predsednik Mohamed Morsi osudio je ulična nasilja i pozvao na nacionalni dijalog u cilju rešavanja političkih razlika, izjavio je ministar informacija Saleh Abdel Mahsud nakon sastanka ovog saveta.

Mahsud koji je sa Morsijem i drugim ministrima, među kojima i ministrom odbrane - generalom zaduženim za vojsku, prisustvovao sastanku rekao je u televizijskom obraćanju da bi savet mogao razmotriti proglašavanje vanrednog stanja ili policijskog časa u oblastima gde je to neophodno.

(M. B. / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA