ZAVRZLAMA: Hrvatska tužila "Ljubljansku banku", a Milanovićeva porodica kredit dobila od njene naslednice

Slovenija je zapretila da neće ratifikovati pristupni ugovor Hrvatske u EU, ukoliko "Lijepa njihova" ne povuče tužbu protiv "Ljubljanske banke". Međutim, njena ćerka-firma dala je kredit od skoro 3 miliona evra porodici hrvatskog premijera

  • 0

Predsednik Hrvatske Ivo Josipović kaže da je vreme da Hrvatska i Slovenija "stanu na loptu" i smanje polemiku preko medija, komentarišući tako izjave službene Ljubljane koja ratifikaciju pristupnog ugovora Hrvatske u EU uslovljava odustajanjem od tužbi protiv "Ljubljanske banke", kao i poziv Brisela da dve zemlje reše to pitanje.

Josipović je tokom druženja sa građanima u Zagrebu govorio o mogućnosti povlačenja opunomoćenja za tužbe protiv "Ljubljanske banke" pred hrvatskim sudovima.

- Mislim da treba ostaviti našim vladama da u ovom vremenu što je ostalo finiširaju dogovor, pa ću se tog pravila i držati. Ostavimo vladama da dogovore najbolje rešenje - rekao je Josipović.

On je dodao da je upoznat sa onim što hrvatska vlada preduzima po rešavanju pitanja "Ljubljanske banke" i da apsolutno veruje u pozitivan ishod procesa slovenačke ratifikacije, kao i u odlične odnose Hrvatske i Slovenije.

Josipović je najavio da bi dodatna potvrda uskoro trebalo da stigne i od slovenačkog predsednika Boruta Pahora, koji planira dolazak u Hrvatsku.

- Nadam se da će to biti vrlo skoro - rekao je on.

Vicepremijerka i ministarka spoljnih i evropskih poslova Vesna Pusić je poručila da će o toj temi naredne sedmice razgovarati sa slovenačkim kolegom Karlom Erjavcem, i da je povlačenje opunomoćenja za tužbe moguća opcija ako se sa Slovenijom dogovori alternativno rešenje.

OBRT: "NOVA LJUBLJANSKA BANKA" KREDITIRALA MILANOVIĆEVU PORODICU?

Međutim, dok Hrvatska tuži "Ljubljansku banku", porodica premijera Zorana Milanovića je, čini se, u dobrim odnosima s "Novom ljubljanskom bankom".

Kako pišu "Slovenske novine", list blizak slovenačkom premijeru Janezu Janši, firma-ćerka "Nove Ljubljanske banke" "LHB Internešnal handelsbank" iz Frankfurta odobrila je  povlašćeni kredit firmi "Modestus" iz Zagreba, a kao garanti su navedene firme "Stanogradnja" i "Trgovine Minceta", fizička lica Tomislav Šimunac i Igor Maksimiljanović, kao i Ðurica i Stipe Milanović − roditelji Zorana Milanovića.

Kredit je odobren u iznosu od 3.250.000 evra.

Prema uslovima kredita, u slučaju neisplaćivanja LHB polaže pravo na imovinu garanta, kao i na vlasničke udele Šimunca i Maksimiljanovića u "Modestusu", koji zajedno iznose 90,01 odsto.

Nije, međutim, poznato koliki udeo su držali roditelji premijera Milanovića, a list napominje da bi bilo teško upisati se kao jamac bez suvlasništva nad firmom.

S druge strane, zagrebački "Jutarnji list" saznaje da stanovi Milanovićevih roditelja više nisu pod hipotekom. Činjenica ostaje da su poslovi s nekretninama premijerove porodice usko povezani s članicom NLB grupe.

Nakon tog otkrića preostaje jedino da se vidi hoće li do rešavanje spora između Hrvatske i Slovenije doći brže, ili su Milanovićevi odvojeni poslovi nebitni za međudržavne odnose.

(M. S. / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA