ZUKORLIĆ: Milo je potpisao tajni sporazum o Sandžaku! ĐUKANOVIĆ: To su izmišljotine!

Muamer Zukorlić optužio je crnogorsku vlast da nije ispunila sporazum o Sandžaku kao prekograničnoj regiji, dodajući da su taj dokument pred referendum 2006. godine potpisali Milo Đukanović i lider Bošnjačke stranke Rafet Husović. Iz Đukanovićevog kabineta saopšteno je da takav dokument ne postoji

  • 8

Glavni Muftija islamske zajednice u Srbiji Muamer Zukorlić optužio je crnogorsku vlast da nije ispunila ni slovo sporazuma o Sandžaku kao prekograničnoj regiji, dodajući da su taj dokument pre referendum 2006. godine potpisali predsednik Vlade Crne Gore Milo Đukanović i lider Bošnjačke stranke Rafet Husović. Ipak, Đukanović ove navode demantuje.

- Nedopustivo je da, kada su u pitanju Bošnjaci u Crnoj Gori, u nacionalnom smislu imamo kolone. Bošnjaci u Crnoj Gori nisu azilanti, niti su manjina koja je došla. Bošnjaci u Crnoj Gori su suvlasnici Crne Gore - kazao je glavni muftija Islamske zajednice u Srbiji.

On je podgoričkoj Televiziji "Atlas" kazao da je taj sporazum potpisan van Crne Gore, što znači da ima međunarodni status i mora se poštovati.

Iz Đukanovićevog kabineta je saopšteno da sandžački muftija Muamer Zukorlić priča neistine i izmišljotine.

Đukanovićev kabinet negira postojanje takvog ugovora, i ističe da priče o tome, kao i kvaklifikacije o ulozi i položaju bošnjačkog naroda u Crnoj Gori, predstavljaju neistine i izmišljotine.

- Predsednik Đukanović nikada i ni sa kim nije razgovarao kao o teritoriji, već isključivo o položaju Bošnjaka i drugih manjinskih naroda u Crnoj Gori, respektujuću pre svega njihov doprinos modernom razvoju Crne Gore i crnogorskog društva kao građanskog i multietničkog - navodi se u saopštenju.

Đukanović nikada, kako se ističe, ništa tajno nije potpisivao ni u Crnoj Gori ni izvan nje.

- Zukorlićeva tvrdnja o razbijanju bošnjačkog nacionalnog korpusa u Crnoj Gori, time što je omogućeno da se na popisu stanovništva građani nacionalno izjasne kao Bošnjaci ili Muslimani, gubi svaki smisao ako se ima u vidu da je u tom slučaju primenjeno demokratsko načelo o slobodnom nacionalnom opređeljenju građana − što su rezultati popisa neosporno potvrdili - navodi se u saopštenju iz kabineta crnogorskog premijera.

O navedenim stavovima, kako se dodaje, "veoma ubedljivo govori i participacija Bošnjačke stranke, nacionalne stranke bošnjačkog naroda, o najvišim strukturama vlasti u Crnoj Gori i njenom partnerstvu u izgrađivanju multikonfesionalne i multikulturalne građanske države Crne Gore".

(M. B. / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Bosnjak

    26. januar 2013 | 22:33

    Naravno da je Milo potpisao ali ostavi se toga nas dragi muftija jer kao sto znas dva puta u Italiji se podize optuznica protiv Mila za najveci sverc cigarama na balkanu ikadai dva puta se obara ista i valjda ti je jasno sve???!!!*

  • русија

    27. januar 2013 | 05:59

    Јадна Србијо шта си дочекала

  • Ninja

    27. januar 2013 | 10:13

    Hoce li vec neko da se smiluje da kaze coveku koji se navodno bavi religijom, da se mane politike I da prekine sa iznosenjem gluposti. Ovo je stvarno ludo , kao da sam u zoni sumraka. Bradonja zaseo I zeli otom potom da bude zapazen kao politicar I verovatno da bude lider tzv boshnjaka na ovim prostorima.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA