SKANDAL-MAJSTOR: Berluskoni nahvalio Musolinija na Dan sećanja na žrtve holokausta!

Bivši italijanski premijer izazvao je burne reakcije izjavama, i to na Dan sećanja na žrtve holokausta, u kojima je branio Musolinija što je stao na stranu Adolfa Hitlera

  • 2

Fašistički lider Benito Musolini, koji se nalazio na čelu Italije od 1922. do 1943. godine, uradio je dosta toga dobrog, izuzev "rasnih zakona" u duhu antisemitima, izjavio je danas bivši italijanski premijer Silvio Berluskoni, što je izazvalo negativne reakcije.

- Rasni zakoni predstavljaju najgoru Musolinijevu grešku, ali je on, s druge strane, učinio dosta dobrih stvari u mnogim drugim domenima - rekao je Berluskoni novinarima na marginama ceremonije u Milanu, u znak obeležavanja Međunarodnog dana sećanja na žrtve holokausta, preneo je AFP.

Godine 1938, pred izbijanje rata, Musolinijev režim je usvojio niz dekreta, koji se u celini nazivaju "rasnim zakonima" i kojima su uvedene mere diskriminacije i progona nad italijanskim Jevrejima. Kada je nemački nacistički režim okupirao Italiju tokom Drugog svetskog rata, hiljade ljudi iz male jevrejske zajednice u Italiji deportovani su u koncentracione logore.

- Italija nema istu odgovornost kao Nemačka - dodao je Kavalijere, dok je nemačka kancelarka Angela Merkel juče ocenila da Nemačka "snosi trajnu odgovornost za zločine nacional-socijalizma".

Berluskoni je, takođe, danas branio Musolinija što je stao na stranu Adolfa Hitlera, preneo je AP.

- Pokojni fašistički lider je verovatno smatrao da će Nemačka kao sila doživeti ekspanziju, te da će za Italiju biti bolje da se udruži sa Nemačkom - rekao je on.

Berluskonijeve izjave su odmah izazvale reakcije.

- Jednostavno je degutantno da baš na dan kada se obeležava sećanje na žrtve holokausta Berluskoni brani akcije diktatora, koji je uvukao Italiju u Drugi svetski rat - izjavila je evropska poslanica Demokratske stranke Debora Serakijani.

Italijanski premijer Mario Monti, koji je prisustvovao ceremoniji u Milanu, istakao je da je "opasnost od antisemitizma i dalje veoma prisutna".

- Moramo biti veoma oprezni i postarati se da ta žarišta koja s vremena na vreme oživljavaju, ne dovedu do tragedija kakve čovečanstvo više ne sme da doživi - rekao je Monti.

Berluskonijeva partija se kandidovala za prevremene izbore koji će u Italiji biti održani u februaru.

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Rafael Vitez Boban

    27. januar 2013 | 23:58

    Je,je Berlusconi bili su dobri oni obicni vojnici koji su pomagali jude da ne umru o gladi i mojima su davali to je opce poznato po Dalmaciji i cak su spasavali jude,zene i dicu o strejanja ali crno košujasi su majko gazili sve tu trava nije rasla zato lopove ne prdi.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA