Srpske spomenike je rušio Albanac, ne Aškalija

Predstavnici aškalijske zajednice poručuju da im je važno da građani Srbije znaju da "niko njihov" nikada nije počinio takav zločin, te da su to rekli i u kosovskom parlamentu, ali i srpskom popu

  • 1

Srpske spomenike u Kosovu Polju nije rušio Aškalija već Albanac, ističu predstavnici aškalijske zajednice na Kosovu za čoveka koga je kosovska policija uhapsila zbog rušenja 56 srpskih nadgrobnih spomenika u Kosovu Polju pre dve nedelje.

Reč je o čoveku koji se zove Muharem Buzaku i za koga meštani Kosova Polja, kako prenose frankfurtske "Vesti", pričaju da je osoba sa mentalnim problemima, koji je živeo kao skitnica i često su ga nalazili kako spava pored puta. Priča se i da se Muharem Buzaku sam predao policiji.

- To što se dogodilo na pravoslavnom groblju je strašno. Taj čovek nije Aškalija, on je Albanac. Otac mu je Albanac, a majka Bošnjakinja. Dolazio je na našu pijacu da prodaje kruške i po njegovom ponašanju znamo da nije normalan. Meštani su ga viđali da živi kao skitnica i da spava na ulici - objasnio je "Vestima" Čerim Gara, potpredsednik opštine Kosovo Polje.

Buzaku se i dalje nalazi u pritvoru, a aškalijska zajednica je, kaže, izuzetno potresena onim što se desilo. Žele da javnost u Srbiji zna da takav vandalski čin nije počinio pripadnik njihove zajednice.

- Groblja nikome nisu ništa kriva, i mnogo mi je bilo teško, jer nikada niko iz moje zajednice nije napravo takav zločin ni pre ni posle rata, iako je narod i siromašan, a možda i neškolovan - kazao je Danuš Ademi, poslanik u kosovskom parlamentu i predsednik Demokratske partije Aškalija Kosova.

Da bi sprali ljagu, kaže, pročešljali su i matične knjige.

- U Srbiji živi oko 30.000 pripadnika naše zajedice, i znam da je i njima teško da neko priča da je neko njihov takav zločin počinio. Svima u kosovskom parlametu sam rekao šta je istina, zvao sam i popa u Kosovu Polju, a hteo sam da srpski mediji objave da nije Aškalija - objašnjava Ademi.

Prema navodima kosovske policije "dosadašnji rezultati istrage pokazuju da Buzaku spomenike nije rušio iz verskih ili etničkih, već zbog materijalnih razloga". Svih 56 spomenika oskrnavljeno je za jednu noć.

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • milan

    28. januar 2013 | 15:28

    hahahag..jadan taj na kome e da se slome kola i koga ste nasli da snosi krivicu da ne bi ispali negativci u celoj prici jer poceli ste da padate u ocima vasih zastitnika..da ste jos malo nastavili nazalost ni oni ne bi mogli da vas odbrane i opravdaju a onda bi vas zgazili ko vaske..izvinjavam se vaskama ako sam neku uvredio sa ovim poredjenjem..

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA