Struja neće poskupeti 1. februara

Prema važećem zakonu kupci moraju da budu obavešteni 15 dana pre poskupljenja, tako da struja najranije može da poskupi početkom marta, navode u EPS-u, koji još nije podneo zahtev za poskupljenje

  • 0

Struja u Srbiji neće poskupeti 1. februara pošto nisu ispunjeni svi proceduralni uslovi, kazao je direktor za odnose sa javnošću u Elektroprivredi Srbije (EPS) Milan Mirosavljević.

On navodi da kompanija još nije podnela zahtev za poskupljenje struje nadležnoj Agenciji za energetiku (AERS).

- Prema važećem zakonu kupci moraju da budu obavešteni 15 dana pre poskupljenja, tako da struja najranije može da poskupi početkom marta - rekao je Mirosavljević.

On je kazao i da nakon podnošenja zahteva za poskupljenje, Agencija za energetiku mora da analizira opravdanost zahteva i da saglasnost, za šta je, takođe potrebno određeno vreme.

Mirosavljević je podsetio i da još nisu određeni javni i rezervni snabdevač električnom energijom.

U Ministarstvu energetike Srbije su kazali da je pre poskupljenja potrebno usvojiti i uredbu o energetski zaštićenom kupcu, koja će socijalno ugroženim građanima omogućiti da besplatno dobiju određene količine struje i gasa.

- Ministarstvo energetike je završilo svoj deo posla oko pripreme uredbe i očekuje da je Vlada Srbije uskoro usvoji - kazali su u tom ministarstvu.

Pre poskupljenja potrebno je i da Agencija za energetiku napravi novi tarifni sistem za električnu energiju.

Prema ranijim izjavama ministarke energetike Srbije Zorane Mihajlović, struja bi trabalo da poskupi između 10 i 12 odsto, a odnos između niže tarife za struju tokom noći i skuplje dnevne trebalo bi da bude smanjen sa sadašnjih jedan prema četiri na jedan prema tri ili jedan prema dva i po.

(Telegraf.rs / Beta)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA