JOSIPOVIĆ: Loše i za Sloveniju ako Hrvatska ne uđe u EU

Spor oko "Ljubljanske banke" mogao bi da dovede do toga da Slovenija ne ratifikuje hrvatski pristupni ugovor sa EU, što bi značilo da Hrvatska 1. jula neće postati članica Unije. Hrvatski predsednik kaže da bi takav scnario bio izrazito loš i za Hrvatsku i za Sloveniju

  • 4

Predsednik Hrvatske Ivo Josipović izjavio je da ako Slovenija ubrzo ne ratifikuje hrvatski pristupni ugovor sa EU, Hrvatska neće 1. jula postati članica Unije, izrazivši uverenje da svi hrvatski, ali i slovenački političari znaju da bi takav scenario bio izrazito loš, kako za Hrvatsku tako i za Sloveniju.

- Sigurno da bi u tom slučaju i odnosi i položaj Slovenije u međunarodnoj zajednici bili drugačiji, a verovatno bi drugačiji bili i naši odnosi, ali mislim da govorimo o scenariju koji nije previše verovatan - rekao je Josipović.

Prva potpredsednica hrvatske vlade i ministarka spoljnih i evropskih poslova Vesna Pusić izjavila je u subotu da će se sa šefom slovenačke diplomatije Karlom Erjavecom sastati ove nedelje u Briselu, navodeći da su dve zemlje sada veoma blizu rešenja spora oko "Ljubljanske banke".

Ona je tada obelodanila da je iznesen niz predloga i da smatra da su dve zemlje "sada vrlo blizu rešenja" spora oko Ljubljanske banke.

- Da ponovim još jednom jasno i nedvosmisleno: Hrvatska je spremna da povuče punomoćja bankama za slučajeve pred sudom ako uspemo da sa slovenačkom stranom postignemo alternativno rešenje. U ovom času, po mom mišljenju, vrlo smo blizu pronalaženja alternativnog rešenja. Slovenački ministar spoljnih poslova Erjavec i ja naći ćemo se u Briselu i spremni smo da sednemo i razgovaramo dok ne definišemo moguće rešenje - kazala je Pusićeva.

Hrvatska smatra da je spor oko "Ljubljanske banke" bilateralno pitanje dve zemlje, dok je Slovenija u više navrata upozorila da neće ratifikovati pristupni ugovor Zagreba i EU dok taj spor ne bude rešen.

(M. B. / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Klisura

    29. januar 2013 | 01:34

    Госпон Иво, без бриге, Немци ионако воле браћу хрвате, ургираће мало код словенаца и то ће бити сасвим довољно, верујте ми на реч.

  • sasa

    29. januar 2013 | 01:23

    Tako vam i treba .....

  • Дашони

    29. januar 2013 | 07:58

    AЛИ ВИ СТЕ ""БРАЋА"" ПО УЛИЗИВАЊУ СВАКЕ ВЕЋЕ СИЛЕ КОЈА ЈЕ ДОШЛА ДА ОСВАЈА БАЛКАН, ТРЕБА ДА СЕ ВОЛИТЕ И ТОЛЕРИШЕТЕ

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA