Groblja prebukirana, nema mesta za sahranjivanje!

Najkritičnije je u Beogradu, gde će od 2014. godine praznih mesta biti samo na jednom groblju, a ništa bolje nije ni u Nišu

  • 0

Gradska groblja u Srbiji su prebukirana, a mesta za sahranjivanje u pojedinim gradovima ima tek za narednih nekoliko godina, piše dnevni list "Informer".

Najkritičnije je u Beogradu gde će od sledeće godine mesta biti samo na jednom groblju, ukoliko gradske valsti nešto ne preduzmu.

Koliko je situacija sa sahranjivanjem alarmantna, pokazuje poodatak da svake godine 20 hektara zemlje ode za tu namenu, što odgovara površini od 40 fudbalskih stadiona.

Toliko je naime potrebno prostora da bi se sahranilo 100.000 ljudi, koliko ih godišnje umre u Srbiji. S druge strane, lokalne vlasti sve teže nalaze lokacije za nova groblja i proširenje postojećih.

Od 10 beogradskih groblja, samo četiri su "otvorena", što znači da na njima još ima praznih grobnih mesta.

Direktor JKP "Pogrebne usluge" Dragan Baltovski kaže da prestonica na raspolaganju trenutno ima oko 9.000 grobnih mesta.

- Međutim, struktura je neravnomerna. Pa tako na groblju "Orlovača" ima 72 odsto zaliha, što je dovoljno za narednih pet godina. Na ostala tri groblja koja su u funkciji, mesta ima u najboljem slučaju samo do kraja ove godine - upozorava Baltovski.

On kaže da je rešenje u proširenju postojećih i otvaranju novih kapaciteta.

- Realizacijom planova koje ima grad Beograd bio bi rešen problem u obavljanju ove delatnosti u narednih 60 godina - smatra direktor JKP "Pogrebne usluge".

Portparol JKP "Lisje" iz Novog Sada, Slavica Zeljković ističe da je u tom gradu najveći problem u Sremskoj Kamenici.

- Na ovom groblju ne postoje tehničke mogućnosti za proširenje. Ima mesta samo zaone koji su imali rezervisanu parcelu, a ostatak naših sugrađana se prevozi u Petrovaradin. Stara novosadska groblja su stavljena van upotrebe i tu se mogu odlagati urne. Okvirno, mesta na vojvođanskim grobljima u najboljem slučaju ima za narednih 20 godina - navodi Zeljkovićeva.

Ni u Nišu stanje nije mnogo bolje. Od četri gradska groblja, samo jedno je u funskciji.

- Jedino preostalo groblje je novo groblje "Bozman". Ono zasad zauzima površinu od 17 hektara, ali planira se nastavak izgradnje, tako da ćemo na kraju imati 25 hektara - kažu u JKP "Gradska groblja#.

Kao rešenje, kad je reč o prebukiranosti grobnih mesta u Srbiji, uvek se pominje kremiranje. Međutim, poslednji dostupni podaci Udruženja krematista "Oganj" pokazuju da je u 2012. tek 12 odsto Beograđana odabralo ovakav vid sahranjivanja, upokojstva, dok novi Sad bleži još manji broj korisnika krematorijuma. Jedan od glavnih razloga je negativan stav crkve prema tom pitanju, ali i narodni običaji i verovanja.

Interesantno je i to da Zakon o grobljima i sahranjivanju prediđa da se urna s pepelom može preuzeti samo ukoliko porodica ima dokaz da poseduje grobno mesto.

(M. B. / Izvor: Informer)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA