GREJANJE NA SUNCE: U Kuršumliji otvorena solarna elektrana "Matarova"

Sledeća velika investicija u ovoj oblasti biće izgradnja najvećeg solarnog parka na svetu na jugu Srbije koja će početi u aprilu, a čija vrednost će biti oko 1,7 milijardi evra

  • 0

Na administrativnoj liniji Srbije i Kosova, u selu Merdare kod Kuršumlije, nedavno je s radom počela najveća solarna elektrana u Srbiji "Matarova".

Izgradnja ove elektrane koštala je tri miliona i šesto hiljada evra, a finansirale su je italijanska kompanija "Gaskom" i "Multienerdži" iz Srbije. Izgradnja je počela pre godinu dana, a danas se 8.500 panoa prostire na četiri hektara.

Na projektu je radilo 70 ljudi, a elektrana će u budućnosti zapošljavati njih desetak.

Predstavnik investitora Verica Ristić kaže da su za ovaj projekat izabrali Kuršumliju jer taj grad ima najviše toplih dana, a i kako bi se tom kraju pomoglo u razvoju.

Iako su temperature trenutno niske, elektrana i u zimskom periodu proizvodi struju.

- U ovom zimskom periodu elektrana je u probnom radu, dakle, ona proizvodi struju, ali to nije kapacitet koji mi očekujemo. U periodu maj, jun, jul, avgust i septembar očekujemo da proizvodnja bude oko megavat i devetsto, što je respektabilna snaga – kaže Ristićeva.

Elektrana trenutno ima status povlašćenog proizvođača, a uskoro će biti priključena na EPS-ovu mrežu. Ristićeva dodaje da je država tokom prethodnog perioda stvorila ekonomske i pravne pretpostavke da investitori mogu lakše da rade.

Iz Ministarstva energetike, razvoja i zaštite životne sredine kažu da su tokom ovog meseca u Vladi donete četiri uredbe koje se tiču obnovljivih izvora energije i koje pružaju šansu investitorima da ulažu u ovu oblast.

Sledeća velika investicija u ovoj oblasti biće izgradnja najvećeg solarnog parka na svetu na jugu Srbije koja će početi u aprilu, a čija vrednost će biti oko 1,7 milijardi evra. 

-  Postoji puna podrška države da se ovaj projekat realizuje – kaže pomoćnik ministra za energetiku Dejan Trifunović i dodaje da Vlada u budućnosti planira da podstiče postavljanje panela na objektima i krovovima umesto na zemljištu.

- Planirano je da u narednih sedam godina dođemo do toga da 27 odsto ukupne energije koju proizvodimo, bude zapravo energija nastala korišćenjem obnovljivih izvora – kaže Trifunovič.

Što se tiče plaćanja struje koja nastaje iz obnovljivih izvora, a pripojena je na EPS, u 2013. godini to će se raditi tako što će od ukupnog računa za struju koje domaćinstvo dobija 22 dinara ići na ovu energiju.

- S porastom broja kilovata, taj će se iznos povećavati kroz naknadu, ali je on prilagođen našoj situaciji – kaže pomoćnik ministra za energetiku.

(M. B.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA