MARIČIĆ: Zvezdan je hteo da izbuši glavu Čedi!

Zvezdan Jovanović je u Specijalnom sudu rekao da su lider LDP-a, Dragomir Marković i Beba Popović bili u prisnim odnosima sa Ljubišom Buhom i Dušanom Spasojevićem "ako se pod prisnim odnosima podrzumeva prijateljstvo, pa čak i u učestvovanje u krivičnim delima"

  • 3

Duško Maričić Gumar, bivsi komandant Jedinice za specijalne operacije (JSO), izjavio je da je tokom pobune "crvenih beretki" u novembru 2001. godine Zvezdan Jovanović "hteo da izbuši glavu Čedomiru Jovanoviću".

- Jovanović je došao u bazu, u Kulu. Došlo je do razgovora povišenim tonom između njega i Milorada Ulemeka Legije. I meni je uputio psovke - objasnio je Maričić kako je došlo do tog incidenta.

On nije želeo da iznosi odbranu, ali je sudija pročitao njegov iskaz, koji je dao pred istražnim sudijom u zatvoru Zabela, u kom služi maksimalnu kaznu od 40 godina zatvora.

- Ja sam došao na ideju da se organizuje protest. Smislio sam i zahtev, da bude smenjen Zoran Mijatović, jer je on meni dao usmeni nalog za hapšenje braće Banović i tako zloupotrebio jedinicu - izjavio je pred istražnim sudijom Maričić.

On je dodao da su kasnije zatražili smenu i Gorana Petrovića i Dušana Mihajlovića.

- Milorad Ulemek nije organizovao protest, samo nam je pružio podršku - rekao je Maričić.

ZVEZDAN JOVANOVIĆ: Čeda, Beba i Marković bili bliski sa Čumetom i Šiptarom

Odbranu nije želeo da iznosi ni Zvezdan Jovanović, koji služi maksimalnu kaznu zbog ubistva Zorana Đinđića, ali je optužio nekada najbliže premijerove saradnike da su bili "prisni" sa ubijenim vođom zemunskog klana Dušanom Spasojevićem Šiptarom, kao i svedokom-saradnikom Ljubišom Buhom Čumetom.

- Mislim pre svega na Čedomira Jovanovića, Dragomira Markovića i Bebu Popovića. Oni su sa njima (Spasojevićem i Buhom) bili u veoma prisnim odnosima. Ako se pod prisnim odnosima podrzumeva prijateljstvo, pa čak i u učestvovanje u krivičnim delima - rekao je Jovanović u Specijalnom sudu odgovarajući na pitanja optuženog Miće Petrakovića.

Mnoga saznanja o tome, kako je naveo, dobio je tokom postupka za ubistvo premijera.

- Nažalost, bio sam učesnik suđenja za ubistvo premijera i znam da Tužilaštvo poseduje niz dokaza da svedoci nisu govorili istinu. Mislim da Tužilaštvo treba da podnese krivične prijave protiv Čedomira Jovanovića i Dušana Mihajlovića. Nisam imao priliku da im postavljam pitanja u istražnom postupku, zato sada neću da komentarišem njihove izjave - rekao je Jovanović.

Mihajlović i Jovanović, naime, saslušani su kao svedoci u ovom postupku tokom istrage, ali bi uskoro trebalo da budu pozvani i da javno svedoče o događajima u novembru 2001. godine.

Jovanović, koji ima problema sa sluhom, pa zbog toga tokom saslušanja koristi slušalice, objasnio je i zbog čega govori pomalo nerazgovetno.

- Već deset godina sam u samici, dnevno ne progovorim ni pet reči. Imam problem u komunikaciji, doduše, nikada i nisam bio neki retoričar - objasnio je optuženi, koji u Zabeli služi kaznu od 40 godina zatvora.

(Telegraf.rs / Foto: Profimedia, Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA