Hag traži doživotnu za Stanišića i Frenkija

Tužioci bivšeg šefa srpske Službe državne bezbednosti i njegovog pomoćnika terete za ubijanje, deportacije, prisilno preseljenje i proganjanje hiljada građana bošnjačke i hrvatske nacionalnosti s područja Hrvatske i BiH

  • 6

Haški tužioci zatražili su od Raspravnog sudskog veća u završnim rečima doživotnu kaznu zatvora za bivšeg šefa srpske Službe državne bezbednosti (SDB) Jovicu Stanišića, kao i za njegovog pomoćnika, bivšeg komandanta Jedinice za specijalne operacije SDB Franka Simatovića.

Oni se u pet tačaka optužnice terete za zločine na području Hrvatske i Bosne i Hercegovine, odnosno komandnu odgovornost za osnivanje i snabdevanje specijalne jedinice, preneo je RSE.

U optužnici se Stanišić i Simatović označavaju "kao ključni pripadnici udruženog zločinačkog poduhvata" stvaranja etnički čistih srpskih teritorija tokom kog su postali komandno odgovorni za - ubijanje, deportacije, prisilno preseljenje i proganjanje hiljada građana bošnjačke i hrvatske nacionalnosti tokom pet godina s velikih područja Hrvatske i Bosne i Hercegovine.

Tužilaštvo je okarakterisalo optužene kao nezamenjive u sprovođenju zločinačkog poduhvata na čijem je čelu bio tadašnji predsednik Srbije Slobodan Milošević.

Podsetimo, informacija da će Tužilaštvo tražiti doživotnu robiju za Stanišića i Simatovića greškom se ranije našla na sajtu Tribunala, ali je ubrzo povučena pod obrazloženjem da nije bila namenjena javnosti.

(Telegraf.rs / Izvor: Fonet / Foto: Sense)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Zmaj

    30. januar 2013 | 09:55

    Na slobodu s njima kao sto ste pustili hr generale

  • Bane

    30. januar 2013 | 10:06

    Ti znas ko je u pravu "pravedni"... Verujes u hag ... Nisi ni ti nista bolji od tih bitangi...

  • Grobar

    30. januar 2013 | 11:26

    Sloboda za ovaj ponos i ja da sam tada bio na njihocom mestu isto bih radio ustasama.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA