SINDIKATI: Ako trudnica dobije otkaz - poslodavca u zatvor!

Konfederacija slobodnih sindikata predložiće radikalne izmene Zakona o radu koje će sadržati stavku da se u slučaju davanja otkaza trudnici, poslodavac ili preduzeće oštro kazni

  • 3

Konfederacija slobodnih sindikata predložiće radikalne izmene Zakona o radu koje će sadržati stavku da se u slučaju davanja otkaza trudnici, poslodavac ili preduzeće oštro kazni, a da se u drastičnijim slučajevima poslodavac kažnjava  i zatvorom, saopšteno je iz ove organizacije.

Pored ovih novina, Konfederacija slobodnih sindikata zahtevaće da se u novi Zakon o radu unesu i odredbe obaveznog sindikalnog organizovanja u svim privatnim firmama koje imaju 50 i više zaposlenih, posebno u inostranim kompanijama koje posluju u Srbiji, jer je to do sada bila nemoguća misija.

Ivica Cvetanović, predsednik KSS, smatra da su takve zakonske novine neophodne zbog usaglašavanja sa evropskim standardima i propisima, socijalna sigurnost i zaštita radnika bili bi veći, a poslovanje inostranih kompanija i investicionih fondova u Srbiji ni na koji način ne bi bilo ugroženo i ono bi se izjednačilo sa pravilima poslovanja u matičnim državama iz kojih firme dolaze.

- Zaposleni u stranim kompanijama su apsolutno nezaštićeni i gazde se prema radnicima u Srbiji ponašaju kao prema robovima. Omalovažavaju ih, tuku, šamaraju, šutiraju, a veliki broj trudnica je otpušten s posla bez ikakve sankcije po poslodavce. Takvo nasilje nad radnicima nigde nije dopušteno i gazde bi zbog toga debelo odgovarale u svojim matičnim državama - objašnjava Cvetanović.

(Telegraf.rs / foto: sxc.hu)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Ilija Čvorović

    31. januar 2013 | 02:04

    Robija nego šta, pa ako je još i privatnik pa ga uhapse a on jedini odgovorni u svojoj firmi pa za par meseci kad ne bude nikoga da vodi firmu i svi ostali zaposleni na ulicu, pa ti vidi...

  • Ica

    30. januar 2013 | 20:08

    Pa ne bi firma završila u zatvoru, nego odgovorno lice...Radim u stranoj firmi, na trudnickom sam i veoma, veoma su korektni. Bilo bi dobro da proverite domaće i državne firme, tamo ima svačega

  • Njanja

    30. januar 2013 | 18:40

    Slazem se sa idejom da trudnice imaju bolju zastitu. Kao prvo poslodavac je u 99% firma a direktor je odgovoran za odluke koje se donose u firmi tako fa mi nije jasno kako moze firma da zavrsi u zatvoru. S druge strane siguran sam da svaka previse restriktivna mera ide u pravcu da se mladje devojke/zene teze zaposljavaju.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA