Pogledajte u čemu je Srbija među prvih 10 na svetu!

Prema podacima Agencije UN za hranu (FAO), Srbija je druga na svetu po proizvodnji šljive, treća u malinarstvu, proizvodima od brašna i kobasicama od svinjetine i u samom vrhu po proizvodnji džigerice i sladoleda

  • 2

Srbija nije baš po svim parametrima najgora, iako smo tek 69. u svetu po slobodi medija, po bruto domaćem proizvodu nismo ni među prvih 100, po indeksu korupcije smo na 86. mestu, ali smo zato prema podacima Agencije UN za hranu (FAO) u čak 20 kategorija među prvih 10 u svetu!

Naša zemlja se tako, prema podacima Agencije UN za hranu, nalazi na trećem mestu po proizvodnji malina, iako smo dugo vremena proveli na drugom mestu, drugi smo u svetu po proizvodnji šljive, ali smo isto tako u samom vrhu po proizvodnji svinjske džigerice i sladoleda.

Ako bi se za ove uspehe delile medalje, bronzu bismo osvojili u proizvodnji brašna od žitarica i kobasica od svinjskog mesa.

Prema poslednjim podacima FAO iz 2013. godine, Srbija se nalazi na četvrtom mestu u svetu po proizvodnji guščje paštete, peti smo po uzgajanju deteline, a na šestom mestu se opet našla džigerica, ovog puta pileća!

Srbija se visoko rangira i po proizvodnji brašna od uljarica - tu smo na sedmom mestu, kao i po proizvodnji repe i višnje.

Deveti smo po proizvodnji dunja, a zanimljivo je da to mesto držimo i po količini sladoleda koja se napravi u našoj zemlji!

Proizvod koji zatvara listu najboljeg iz Srbije je kukuruz šećerac, koji je na 10. mestu.

Zanimljivo je i to što smo u prvih 20 na svetu i po proizvodnji maka, sušenih pečuraka, oraha, šunke, soka od jabuka, vina, smrznutog povrća i trešanja.

TABELA (PROIZVOD - MESTO U SVETU):

* Šljive i divlje šljive - 2

* Džigerica - 2

* Svinjska koža - 2

* Prerađevine od svinjskog mesa - 3

* Brašno - 3

* Mekinje - 3

* Maline - 3

* Svinjske kobasice - 3

* Punjena guščja džigerica - 4

* Pileća džigerica - 6

* Ulje - 7

* Višnje - 7

* Surutka - 7

* Sir - 7

* Povrće - 8

* Sladoled - 9

* Dunje - 9

* Kukuruz - 10

(D. Z. / Izvor: fao.org / Foto ilustracija: Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA