Crnogorskim gliserima švercovan hašiš?

Radi se o plovilima dužine 12 metara, koji su kopnom prenošeni u Ðenovu, gde su najpre adaptirani za potrebe šverca, nakon čega su kretali za Maroko, piše "Korijere dela sera" (Corriere della Sera), prenose podgoričke "Vijesti"

  • 1

Za međunarodni šverc više od tone hašiša iz Maroka, preko Španije, Francuske do Italije, korišteni su gliseri koje je kalabrijska mafija, Ndrangeta, kupovala u Crnoj Gori, piše štampa u Italiji.

Radi se o plovilima dužine 12 metara, koji su kopnom prenošeni u Ðenovu, gde su najpre adaptirani za potrebe šverca, nakon čega su kretali za Maroko, piše Korijere dela sera (Corriere della Sera), prenose podgoričke "Vijesti".

Za sada javnosti nije poznat broj kupljenih glisera, njihova marka, kao ni odakle su tačno kupovani u Crnoj Gori, a pretpostavlja se da se radi o plovilima kojima su, preko Jadrana, švercovane cigarete tokom devedesetih.

Na granici između Italije i Francuske, u mestu Ventimilja, za preuzimanje droge bio je zadužen poznati kalabrijski švercer droge Salvatore la Rosa.

U organizaciji je učestvovao i Ðuzepe de Moro, sin kalabrijskog bosa Rafaele de Mora, osuđenog prošle godine za ubistvo i šverc kokaina, kao i niz drugih članova mafije iz Veneta i iz Kalabrije, takođe odranije poznatih italijanskoj policiji.

Konačna destinacija hašiša bio je Milano, koji poslednjih godina važi za jedno od glavnih evropskih čvorišta za distribuciju droge.

U Milanu su hašiš preuzimali predstavnici Ndrangete i jedne porodice sicilijanske Koza nostre, za potrebe snabdevanja dilera u Milanu, Breši i Paviji.

Lanac šverca raskrinkali su italijanski karabinjeri u saradnji sa francuskom žandarmerijom u operaciji "Safir", koja traje od 2009. godine, a koja je kulminirala u ponedeljak hapšenjem 13 osoba i nalaganjem kućnog pritvora za tri osobe.

U toj operaciji konfiskovana je 1,1 tona hašiša i dva kilograma kokaina.

Hapšenja u Veneciji sprovela je specijalna jedinica karabinjera, po nalogu lokalnog tužilaštva.

Osim francuske, u operaciji je učestvovala i španska policija.

(I.M. / Izvor: Fonet)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA